ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ 8ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (i2fest2017)

Το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Επιμελητήριο Καβάλας, διοργάνωσαν στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», το όγδοο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (www.i2fest.gr) από τη Παρασκευή 6 έως και Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017.

Το φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής διέθετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και στους ανθρώπους της παραγωγής να δουν τις καινοτόμες προτάσεις τους  και όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Οι δράσεις του 8ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που έγιναν στο παραπάνω πλαίσιο ήταν:

Την Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9, 10, 11, 12 και 13 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ πάνω από 3.000 μαθητές από 36 σχολεία της Μακεδονίας. Οι μαθητές απόλυτα προγραμματισμένα και συντεταγμένα παρακολούθησαν ομιλίες με θέματα σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική, τη συνεργατική μάθηση και τις νέες τεχνολογίες στο σχολείο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα περίπτερα με 28 εκθέματα των φοιτητών από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και από 2 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αφορούσαν σε ρομποτικές κατασκευές, συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή (ενσωματωμένα συστήματα) και εμπορικά πακέτα.

Και για φέτος το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στον ίδιο εκθεσιακό χώρο ταυτόχρονα την εμπορική έκθεση KAVALAEXPO. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επισκεφτούν τα εκθέματα και οι 10 έως 15 χιλιάδες επισκέπτες της KAVALAEXPO.

Την Παρασκευή 13-10-2017 διεξήχθη ο διαγωνισμός line follower.

Το φεστιβάλ έκλεισε το Σάββατο 14-10-2017 με μια ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες Τεχνολογίες και σχολικό περιβάλλον: Προκλήσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς» και εισηγητές τους:

 1. Καθηγητή Τσινάκο Αύγουστο, Διευ/ντή AETMA – ΤΕΙ ΑΜΘ,
 2. Καθηγητή Δαγδιλέλη Βασίλειο, Πρόεδρο  του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,
 3. Καθηγητή Σταμάτη Δημοσθένη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΣΑΤΕ- ΑΤΕΙ Θεσ/κης.

Ακολούθησε η ομιλία με θέμα: «Απαραίτητες Δεξιότητες για την Ένταξη στην Αγορά Εργασίας» με ομιλητή τον Φάκα Θεράπωντα, Σύμβουλο Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης

Την ημερίδα έκλεισε ο πρώην υπουργός κ. Φλωρίδης Γεώργιος με θέμα «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση – Η Αναπτυξιακή Διάσταση Δράσεων όπως το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής».

Ακολούθησε ο απολογισμός των εργασιών του Φεστιβάλ που έγινε από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καθηγητή Δ. Πογαρίδη και η απονομή των βραβείων στις εργασίες εκθέματα, όπως αυτή αποφασίστηκε με μυστική ψηφοφορία του σώματος αξιολόγησης των εργασιών που αποτελούνταν από τους 100 εθελοντές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Το γεγονός που εντυπωσίασε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τους επισκέπτες ήταν η εξαιρετική του οργάνωση και οι 100 εθελοντές φοιτητές και εκπαιδευτικοί που με τη φιλοτιμία, την ευγένειά και την θέλησή τους για προσφορά αποτέλεσαν τον καταλύτη και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων του φεστιβάλ με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάστηκαν 38 επιστημονικά poster picoBEST με εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΤΕΙ ΑΜΘ και οι παρακάτω 28 εργασίες (εκθέματα).

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

 1. Ανάπτυξη Ασύρματων Δικτύων Αισθητήρων (ΑΔΑ) σε αγροτεμάχια, αποθήκες & γεωργικά μηχανήματα, ευφυής επεξεργασία δεδομένων και διάδοση τους με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ)
 2. Μετρήσεις με Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων Ανοιχτού Χώρου σε εφαρμογές ασφαλείας
 3. Εναέριο μη επανδρωμένο όχημα (UAV) για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών
 4. Αυτόνομη μηχανοτρονική πλατφόρμα διανομής φαρμάκων
 5. Μηχανοτρονικό Σύστημα Καθαρισμού Φωτοβολταϊκού Πάνελ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 1. Ανθρωποειδές Ρομπότ El Greco

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

 1. Drawing Robot WIFI & Bluetooth (Σχεδίαση και υλοποίηση ενός οχήματος σχεδίασης)
 2. ECO-FRIENDLY-SMART-HOUSE (Σχεδίαση και ανάπτυξη, ενός Eco Friendly Smart House με δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης )
 3. IoT Humanoid Robot (Τηλε-έλεγχος ενός ανθρωποειδούς ρομπότ με τη χρήση εφαρμογής adroid ανοιχτού κώδικα)
 4. ir_bridge_control (Σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών IR)
 5. Lego-Sytsem-Guidance-For-Visual-Ιmpairment (Σχεδίαση και υλοποίηση ενός συστήματος καθοδήγησης τυφλών με την χρήση δομικών στοιχείων lego)
 6. Robot- 3D Tetris (Ρομπότ που εντοπίζει ταυτοποιεί και στοιβάζει tetracubes. Μία ρεαλιστική εκδοχή του παιχνιδιού tetris)

ΤΕΙ ΑΜΘ

 1. ARIATIS (Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την ανάδειξη χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς)
 2. ARTutor (Διαδικτυακή εφαρμογή και εφαρμογή φορητών συσκευών για εκπαίδευση με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας)
 3. Auto-P.U.F.F.S (Γραμμή Παραγωγής για το διαχωρισμό αντικειμένων με την βοήθεια Τεχνητής Όρασης)
 4. Scorbot ER Vplus Simulation (Ανάπτυξη Εφαρμογής Λογισμικού για την Προσομοίωση του Ρομποτικού Βραχίονα Scorbot – ER Vplus)
 5. mLearn (Διαδικτυακή εφαρμογή και εφαρμογή φορητών συσκευών για την διεξαγωγή εκπαιδευτικών εκδρομών)
 6. SmartFVR (Σχεδίαση και ανάπτυξη συσκευής αναγνώρισης ανθρώπων από τις φλέβες των δαχτύλων τους)
 7. Σχεδίαση πολυαισθητηρίου που επικοινωνεί με σχετική εφαρμογή στο Android μέσω Bluetooth
 8. Εφαρμογή Παραγγελιοληψίας για καφέ-εστιατόρια
 9. A.M.C.P. Autonomous and Manual Car Production (Αυτόματη πορεία και χειροκίνητη διαχείρηση ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου)

TEI Στερεάς Ελλάδας

 1. Εφαρμογές Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών

TEI Θεσσαλίας

 1. Γάντι για καθοδήγηση τυφλών ELIDA

1ο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης

 1. Αυτοματοποιημένο Θερμοκήπιο Υδροπονίας

Μουσικό Γυμνάσιο Καβάλας και ΚΤΕ ΑΜΘ

 1. Virtual Informer (Υλοποίηση ενός εικονικού πληροφοριοδότη σε μορφή ολογράμματος με διαδραστικές λειτουργίες)
 2. Έξυπνο σπίτι – Google Home (Υλοποίηση ενός έξυπνου σπιτιού του οποίου ο χειρισμός των λειτουργιών γίνεται μόνο με φωνή)

Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

(ΚΤΕ ΑΜΘ)

 1. Εκπαιδευτική Ρομποτική
 2. LitleGirlBits (Πρόγραμμα εκπαίδευσης κοριτσιών δημοτικού σχολείου)

 

Τα βραβεία στα εκθέματα του φεστιβάλ απονεμήθηκαν ως εξής:

Το Ειδικό Βραβείο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αρτιότερη εργασία (έκθεμα) του φεστιβάλ με τίτλο «Ανθρωποειδές Ρομπότ El Greco» και δημιουργούς τους: Χαρτοματσίδη M, Φουρτούνη N, Κάτσιο Δ, Khandelwal S, Παπαμιχαλάκη Γ, Παρασκευά K, Σκούπρα Παύλο, Udadhyay J, Ζέρβα Γ και επιβλέπουσα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος  Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ.Καβαλλιεράτου Εργίνα

1ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Auto-P.U.F.F.S (Γραμμή Παραγωγής για το διαχωρισμό αντικειμένων με την βοήθεια Τεχνητής Όρασης)», δημιουργούς τους Σγουρό Χρήστο και Χατζηπέτρου Πέτρο και επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δρ. Παχίδη Θεόδωρο.

2ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Εναέριο μη επανδρωμένο όχημα (UAV) για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών», δημιουργό τον Γερεμτζέ Χαράλαμπο, και επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μηχανικών Η/Υ Δρ. Μουροούτσο Σπυρίδωνα.

3ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο με τίτλο «Γάντι για καθοδήγηση τυφλών (ELIDA)» με δημιουργό την Τσάπο Αντονέλα και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας Δρ. Βλάχο Βασίλειο

Έπαινος στις εργασίες 1. Virtual Informer (Υλοποίηση ενός Εικονικού Πληροφοριοδότη σε Μορφή Ολογράμματος  με Διαδραστικές Λειτουργίες) και 2. Έξυπνο Σπίτι – Google Home (Υλοποίηση Ενός Έξυπνου Σπιτιού του Οποίου ο Χειρισμός των Λειτουργιών Γίνεται Μόνο με Φωνή), με δημιουργό τον Καλοπίση Δημήτριο και επιβλέπουσα, την κ. Ιωάννα Μπακάλη, Επιστημονική Συνεργάτη του ΚΤΕ ΑΜΘ.

Έπαινος στην εργασία «Ρομποτικό χέρι» με δημιουργό τον Εμρέ Χόμκο από το μειονοτικό σχολείο Ξάνθης

Έπαινος στην εργασία «Αυτοματοποιημένο Θερμοκήπιο Υδροπονίας» με δημιουργό το 1ο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης.

Έπαινοι για τη σημαντική προσφορά τους στο Φεστιβάλ απονεμήθηκαν, με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, στους παρακάτω τηλεοπτικούς σταθμούς:

 1. Εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση ΠΡΩΙΝΗ,
 2. CENTER TV,
 3. ENA CHANNEL TV,
 4. STAR Β. ΕΛΛΑΔΑΣ TV.

Οι συνεργάτες που συμμετείχαν ουσιαστικά στη διοργάνωση του Φεστιβάλ ως μέλη της Οργανωτικής Εποτροπής:

 1. Καραμπατζάκης Δημήτριος, Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Εκλεγμένος Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ.
 2. Λυτρίδης Χρήστος, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ ΑΜΘ
 3. Βροχίδου Ελένη, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ ΑΜΘ.
 4. Μπακάλη Ιωάννα, Μηχανικός Πληροφορικής, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΚΤΕ ΑΜΘ.

Την καρδιά του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι 140 και πλέον εθελοντές φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας και των συμμετεχόντων Ιδρυμάτων.

Με την ευγενική υποστήριξη των:

 1. Δήμου Καβάλας και
 2. Δήμου Δράμας

Στην επιτυχία της προσπάθειας συμμετείχαν σημαντικά με την ευγενική χορηγία τους οι παρακάτω χορηγοί :

ΚΤΕΛ Καβάλας, Φούρνοι Φελαχίδη, ΝΕΟΓΑΛ, Νερό «ΔΙΟΝ» Μεντεσίδης Α.Ε., Ξενοδοχείο «Porto Palio», Κρεοπωλείο Παύλος, Καφές Ανανιάδη, Ψητοπωλείο «Θεόφιλος», Εκδόσεις ΔΙΣΙΓΜΑ, Το φιογκάκι «χειροποίητο φιογκάκι», Φροντιστήριο ΜΕ «Κύκλος», Μέταλλον «Unique Jewels», Champion Security με τη νυχτερινή φύλαξη του εκθεσιακού χώρου.

Επίσημος χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε.

Σημαντική ήταν η προσφορά στην επικοινωνία των:

 1. Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ράδιο Energy, Χ-Radio, Studio 7, Πρωινή FM, Ράδιο Ενήμερος, ALPHA Radio, στο κόκκινο, Ράδιο Νεάπολις.
 2. Εφημερίδες: Έβδομη, Νέα Εγνατία, Πρωινή, Καθημερινός Τύπος, Ενήμερος, Καβάλα, Νεάπολις
 3. Τηλεοπτικοί σταθμοί: CENER TV, ENA CHANNEL, STAR Βόρειας Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. www.i2fest.gr

Οικονομικά στοιχεία του Φεστιβάλ:

Ο Προϋπολογισμός 8ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

ΤΕΙ Καβάλας 3.000€
Περιφέρεια ΑΜΘ 3.000
Δήμος Καβάλας 500
Δήμος Δράμας 750
Γενικό Σύνολο Δαπανών 7.250

 

Το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ συμμετείχε με την ανάληψη της διοργάνωσης του φεστιβάλ και την προσφορά εθελοντικής εργασίας τόσο από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής όσο και από τους εθελοντές φοιτητές.
Το επιμελητήριο Καβάλας συμμετείχε με την προσφορά του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης».
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 7ΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Το Επιμελητήριο Καβάλας, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ διοργάνωσαν στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», το έβδομο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (www.i2fest.gr) από Παρασκευή 7 έως και Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016.
Το φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής διέθετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και στους ανθρώπους της παραγωγής να δουν τις καινοτόμες προτάσεις τους  και όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Οι δράσεις του 7ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που έγιναν στο παραπάνω πλαίσιο ήταν:
Την Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10, 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ πάνω από 3.500 μαθητές από 40 σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι μαθητές απόλυτα προγραμματισμένα και συντεταγμένα παρακολούθησαν ομιλίες με θέματα σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την εκπαιδευτική ρομποτική και τη συνεργατική μάθηση και τον τρόπο να φτιάξουν το δικό τους ρομπότ με λίγα χρήματα.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα περίπτερα με 32 εκθέματα των φοιτητών από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, από 4 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανεξάρτητους εκθέτες, που αφορούσαν σε ρομποτικές κατασκευές, συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή (ενσωματωμένα συστήματα) και εμπορικά πακέτα.
Για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στον ίδιο εκθεσιακό χώρο ταυτόχρονα την εμπορική έκθεση KAVALAEXPO. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επισκεφτούν τα εκθέματα και οι περίπου 15 χιλιάδες επισκέπτες της KAVALAEXPO.
Το Σάββατο 8-10-2016 από 11.00 έως 14.00  διοργανώθηκαν δύο δράσεις στο πλαίσιο ενός θέματος με τίτλο: «Μαθαίνουμε τις Νέες Τεχνολογίες Παίζοντας με τα Παιδιά μας», όπου στην πρώτη δράση γονείς και παιδιά συνεργάστηκαν στην κατασκευή και το προγραμματισμό των δικό τους ρομπότ χρησιμοποιώντας Lego Mindstorms και στη δεύτερη δράση τα παιδιά παίζοντας ένα θεατρικό παιχνίδι με τους γονείς τους διδάχτηκαν έννοιες της πληροφορικής χωρίς τη χρήση υπολογιστή.
Την Κυριακή 9-10-2016 έγινε μια ημερίδα αναπτυξιακού χαρακτήρα με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Τομέα με τη Χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ενσωμάτωση της Καινοτομίας» με εισηγητές τους: 1. Μαρκόπουλο Θεόδωρο Δρ. Γεωπόνο, Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καβάλας με θέμα: «Διαθέσιμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Γεωργία και τα Τρόφιμα», 2. Μιχαηλίδη Αναστάσιο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ με θέμα: «Η συνεισφορά της Δικτύωσης και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ανάπτυξη του Γεωργικού Τομέα και της Υπαίθρου», 3. Γκέρτση Αθανάσιο, Δρ. Γεωπόνο, Καθηγητή στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με θέμα: «UAV (ή Drones ή UAS):  Μη Επανδρωμένα Εναέρια Συστήματα: Τεχνολογίες Εναέριας Επισκόπησης του Συστήματος Εδάφους-Φυτού», 4. Παπαδόπουλο Σωτήριο, Δρ. Γεωπόνο, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα: «Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων», 5. Παπαϊορδανίδη Ιωάννη, Γεωπόνο, Επιχειρηματία με θέμα: «Εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών και της Καινοτομίας στην Παραγωγή Οσπρίων» και 6.  Χατζηλιάδη Γεώργιο, Δ/ντη Υπηρεσιών και Πληροφορικής της ΕΑΣ Καβάλας με θέμα: «Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην ΕΑΣ Καβάλας»
Το Σάββατο 15-10-2016 έγινε ένας διαγωνισμός ρομποτικών οχημάτων που ακολουθούν μια μαύρη γραμμή σε άσπρο φόντο (Line Followers)  που αφορούσε σε διαγωνιζόμενους επιπέδου: 1. Δημοτικών Σχολείων, 2. Γυμνασίων, 3. Λυκείων και 4. Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Την ίδια ημέρα έγινε μια δεύτερη ημερίδα με θέμα «Καινοτόμες Πρακτικές στην Εκπαίδευση» και  εισηγητές τους: 1. Γεωργιάδου Βέτα, Νηπιαγωγό, Επιχειρηματία με θέμα: «Η καινοτομία στο Σχολείο της Φύσης», 2. Νταουλτζή Ιωάννη, Φιλόλογο & Πολιτικό Επιστήμονα των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με θέμα: «Οι Εκπαιδευτικές Επισκέψεις ως Ανακαλυπτική Περιπέτεια και Παιγνιώδης Μάθηση», 3. Έφη Ταμπακάκη, Φιλόλογο, Δ/ντρια  Ά Αρσάκειου Γυμνάσιου Ψυχικού με θέμα: «Πολιτιστικό Διήμερο: Ανοίγοντας τις Πόρτες του Σχολείου στον Πολιτισμό» 4. Τσιστή Δημήτριο, Δ/ντή ΔΑΣΤΑ, Δ.Π.Θ. με θέμα: «Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ.», 5. Δήμητρα τσανάκα, Δήμαρχο Καβάλας, με θέμα: «Η αριστεία στην Εκπαίδευση».
Την ημερίδα ακολούθησε ο απολογισμός των εργασιών του Φεστιβάλ που έγινε από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καθηγητή Δ. Πογαρίδη και την απονομή των βραβείων στις εργασίες εκθέματα, όπως αυτή αποφασίστηκε με μυστική ψηφοφορία του σώματος αξιολόγησης των εργασιών που αποτελούνταν από τους 100 εθελοντές.
Το Φεστιβάλ έκλεισε το λαϊκό παραδοσιακό σχήμα του Ωδείου ΝΕΑΠΟΛΙΣ με μουσική του Ελληνικού Κινηματογράφου σε διεύθυνση Ν. Μπογιάρη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Το γεγονός που εντυπωσίασε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τους επισκέπτες ήταν η εξαιρετική του οργάνωση και οι 100 εθελοντές φοιτητές και εκπαιδευτικοί που με τη φιλοτιμία, την ευγένειά και την θέλησή τους για προσφορά αποτέλεσαν τον καταλύτη και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων του φεστιβάλ με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Το Φεστιβάλ επισκέφτηκαν τα παρακάτω 40 σχολεία από 10 νομούς της Μακεδονίας με πάνω από 3.500 μαθητές:

ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

 1. 2ο Δημοτικό σχολείο Καβάλας
 2. 12ο Δημοτικό Καβάλας
 3. 18ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
 4. 1ο Δημοτικό σχολείο Ν. Περάμου
 5. 1ο Γυμνάσιο Καβάλας
 6. 3ο Γυμνάσιο Καβάλας
 7. 4ο Γυμνάσιο Καβάλας
 8. 5ο Γυμνάσιο Καβάλας
 9. 6ο Γυμνάσιο Καβάλας
 10. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας
 11. Γυμνάσιο Ποδοχωρίου
 12. Γυμνάσιο Καρβάλης
 13. 1ο ΓΕΛ Καβάλας
 14. 3ο ΓΕΛ Καβάλας
 15. 5ο ΓΕΛ Καβάλας
 16. 6ο Λύκειο Καβάλας
 17. Λύκειο Ελευθερούπολης
 18. Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καβάλας
 19. 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας
 20. ΕΠΑΛ Χρυσούπολης

ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
   21. 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
22. 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
23. Μειονοτικό Λύκειο Κομοτηνής

ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

 1. Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης
 2. 3ο ΓΕΛ Ξάνθης
 3. 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης
 4. 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης
 5. Εσπερινό ΕΠΑΛ Ξάνθης

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

29. 5ο Γυμνάσιο Δράμας
30Γυμνάσιο Κυργίων Δράμας

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

 1. 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
 2. 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
 3. 3ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας

ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

 1. 5ο Γυμνάσιο Σερρών
 2. 2ο ΓΕΛ Σερρών
 3. 1ο ΣΕΚ και 1ο ΕΠΑΛ Σερρών

ΝΟΜΟΣ Θεσσαλονίκης

 1. 1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη

ΝΟΜΟΣ Πιερίας

 1. Γυμνάσιο Περίστασης Κατερίνης

ΝΟΜΟΣ Κοζάνης

 1. 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης

ΝΟΜΟΣ Καστοριάς

 1. 1ο ΕΠΑΛ Καστοριάς

Παρουσιάστηκαν οι παρακάτω 32 εργασίες:

 1. Android Εφαρμογή για την Επικινδυνότητα της Ηλιακής Ακτινοβολίας
 2. Ασύρματο στροφόμετρο με διεπαφή Η/Υ και παραθυρική εφαρμογή απεικόνισης GUI
 3. Εικονική Περιήγηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά
 4. Drawing Robot
 5. ICTE STRIKE
 6. Τηλεχειρισμός Αυτοκινήτου
 7. Smart Home: Έλεγχος Σπιτιού από Κινητό Τηλέφωνο
 8. Χειρισμός Οικιακών Συσκευών Μέσω WiFi με τη Χρήση Συσκευής Android (Κινητό ή Tablet)
 9. Εχθρικό Έδαφος
 10. Διαδικτυακή Υπηρεσία Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
 11. PIano Αφής και Εκμάθησης
 12. Αυτόματος Πωλητής Καυσίμων με τη Χρήση RFID
 13. Ασφαλές Έξυπνο Χρηματοκιβώτιο
 14. Αυτόνομο Υποβρύχιο ROBODITE
 15. Προσομοιωτής Κίνησης για Αγωνιστικά Παιχνίδια
 16. GEP – DRONE Research & Development
 17. Γνωριμία με το Ruspberry Pi
 18. Ρομποτικός Βραχίονας
 19. Devillino10
 20. Έξυπνο Σπίτι
 21. Aurasma
 22. Ιστορία Γ Λυκείου Με τη Χρήση Aurasma
 23. DysMath
 24. Ταξίδι στην Πόλη της Καβάλας
 25. OX.AN.E. (εκτός συναγωνισμού)
 26. Διαδραστικό Τραπέζι (εκτός συναγωνισμού)
 27. Ηλεκτρονική Άρπα με Χρήση LASER (εκτός συναγωνισμού)
 28. Σολιστική Κιθάρα με Χρήση LASER (εκτός συναγωνισμού)
 29. Σύστημα Αναπαραγωγής Μαγνητοφωνημένων Ουρλιαχτών (εκτός συναγωνισμού)
 30. Τεχνητή Όραση με Υπέρηχους (εκτός συναγωνισμού)
 31. Υπηρεσία Δημιουργικής Απασχόλησης (εκτός συναγωνισμού)
 32. Χώρος Στάθμευσης Αεροπλάνων (εκτός συναγωνισμού)

Τα βραβεία στα εκθέματα του φεστιβάλ απονεμήθηκαν ως εξής:
Το Ειδικό Βραβείο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αρτιότερη εργασία (έκθεμα) του φεστιβάλ με τίτλο «Αυτόνομο Υποβρύχιο ROBODITE», δημιουργό τον Χαράλαμπο Βαφειάδη και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δρ. Δημήτριο Πογαρίδη.
1ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Προσομοιωτής Κίνησης για Αγωνιστικά Παιχνίδια», δημιουργό τον Χαράλαμπο Κιοσίδη και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δρ. Δημήτριο Πογαρίδη.
2ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο: «Γνωριμία με το Ruspberry Pi», δημιουργό τον Δημήτριο Καλοπίση και επιβλέπουσα την συνεργάτη του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ιωάννα Μπακάλη.
3ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Αυτόματος Πωλητής Καυσίμων με τη Χρήση RFID», δημιουργούς τους  Δημουλά Κυριάκο, Εμμανουηλίδου Κυριακή, Κοσκερίδη Γιάννη, Λαμπριάκο Θεόδωρο, Παπασπυρόπουλο Εμμανουήλ,  Παρασχιάκο Φώτη,  Πρώιμο Στέλιο και επιβλέποντα τον συνεργάτη του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Νικολαρόπoυλο Ευάγγελο. 

Έπαινοι για τη σημαντική προσφορά τους στο Φεστιβάλ απονεμήθηκαν, με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, στους κ.κ. Μασούτη Διαμαντή, Προέδρο και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε., και Σεβαστίδη Χριστόφορο, Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. για την συνεχή και αδιάλειπτη χορηγία τους στα φεστιβάλ των τελευταίων πέντε ετών.

Οι συνεργάτες που συμμετείχαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ:

 1. Καραμπατζάκης Δημήτριος Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός
 2. Λυτρίδης Χριστόδουλος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
 3. Βροχίδου Ελένη Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
 4. Μπακάλη Ιωάννα, Μηχανικός Πληροφορικής

Την καρδιά του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι 100 εθελοντές φοιτητές του ΤΕΙ ΑΜΘ και των συμμετεχόντων Ιδρυμάτων.
Με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Καβάλας.
Στην επιτυχία της προσπάθειας συμμετείχαν σημαντικά με την ευγενική χορηγία τους οι παρακάτω:

 1. Χορηγοί

VODAFONE με τα μπλουζάκια των εθελοντών.
Φούρνοι Φελαχίδη, ΝΕΟΓΑΛ, Μεντεσίδης Α.Ε, Supermarket Μασούτης με προϊόντα για τη διατροφή και τους καφέδες των εθελοντών στον εκθεσιακό χώρο.
Champion Security με τη νυχτερινή φύλαξη του εκθεσιακού χώρου.
Ωδείου ΝΕΑΠΟΛΙΣ στις μουσικές δράσεις του Φεστιβάλ.

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ
Σημαντικότατη η προσφορά των ΜΜΕ της περιφέρειας ΑΜΘ:
Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ράδιο Energy, Χ-Radio, Studio 7, Πρωινή FM, Ράδιο Ενήμερος, ALPHA Radio, στο κόκκινο, Ράδιο Νεάπολις.
Εφημερίδες: Έβδομη, Νέα Εγνατία, Πρωινή, Καθημερινός Τύπος, Ενήμερος, Καβάλα, Νεάπολις
Τηλεοπτικοί σταθμοί: CENER TV, ENA CHANNEL, STAR Βόρειας Ελλάδας, ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. www.i2fest.gr 

Οικονομικά στοιχεία του Φεστιβάλ: 

Ο Προϋπολογισμός 7ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

ΤΕΙ Καβάλας 2.000€
Περιφέρεια ΑΜΘ 3.000
Δήμος Καβάλας   500
Γενικό Σύνολο Δαπανών 5.500


Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις καταθέσεις απόψεων στο βιβλίο επισκέψεων των εκπροσώπων των σχολείων:

2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
Μια σπουδαία προσπάθεια, που ενθουσιάζει τους μαθητές, παράλληλά με τη γνώση που τους προσφέρει, ανοίγοντας δρόμους για το παρόν και το μέλλον. Και όλα αυτά συνδυάζονται σε μια άριστη διοργάνωση. Συγχαρητήρια!

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
Θερμή υποδοχή από τους εθελοντές. Η έκθεση είχε σπουδαία εκθέματα. Καταπληκτική εμπειρία. Μπράβο για την υπέροχη δουλειά! Μας άρεσε πολύ η όλη δουλειά. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν. Ευχαριστούμε πολύ!

18ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
Ήταν πολύ ωραία εμπειρία, με καταπληκτική ξενάγηση, πάρα πολλά εντυπωσιακά εκθέματα. Μας άρεσε πάρα πολύ και σας ευχαριστούμε!

1ο Δημοτικό Σχολείο Περάμου
Πραγματικά πολύ σπουδαία δουλειά με αξιόλογες κατασκευές φοιτητών με την εποπτεία των καθηγητών τους. Θερμά συγχαρητήρια!!!!

3ο Γυμνάσιο Καβάλας
Πολύ αξιόλογη προσπάθεια και φιλική προσέγγιση στους μαθητές. Ευχαριστούμε πολύ!

4ο Γυμνάσιο Καβάλας
Συγχαρητήρια για την οργάνωση και τις πολύ ωραίες και ενδιαφέρουσες εργασίες που παρουσιάζετε. Ήταν όλα πολύ ωραία! Πολύ ωραία εμπειρία!

Μουσικό Γυμνάσιο Καβάλας
Συγχαρητήρια και πάλι! Για μια ακόμη φορά φέρατε τους μαθητές μας κοντά στην πληροφορικής και την ταχνολογία.

5ο Γυμνάσιο Δράμας
Συγχαρητήρια για την εφευρετικότητα και την ξενάγηση νέων ανθρώπων που μας εντυπωσιάζουν συνεχώς για την αγάπη τους στο αντικείμενο που σπουδάζουν και όχι μόνο. Ευχαριστούμε!

 6ο Γυμνάσιο Δράμας
Ενδιαφέροντα εκθέματα, ωραία ξενάγηση, πολύ καλή οργάνωση. Ευχαριστούμε!

Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης
Συγχαρητήρια για την άριστη διοργάνωση , για τις κατασκευές. Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία. 

2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
Πολύ καλή ευκαιρία δίνεται στους μαθητές να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την τεχνολογία. Συνεχίστε την προσπάθεια και θα σταθούμε αρωγοί στο έργο σας. Επιζητούμε τη συνεργασία μαζί σας γιατί μόνο έτσι θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Μια πολύ ωραία προσπάθεια που ενθουσίασε τους μαθητές. Σας περιμένουμε.

5ο Γυμνάσιο Σερρών
Ιδιαίτερη σύγχρονη και ενδιαφέρουσα δράση. Ευγενέστατη και οργανωμένη παρουσίαση και ξενάγηση.

1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη-Ασβεστοχώρι
Ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Μπράβο σε φοιτητές καθηγητές.

1ο ΓΕΛ Καβάλας
Κάθε χρονιά θαυμάζω τη δουλειά και τον ενθουσιασμό σας. Συγχαρητήρια! Καλή επιτυχία.

5ο ΓΕΛ Καβαλάς
Μπράβο σε όλους τους συντελεστές των δημιουργιών και των παρουσιάσεων! Υποδείγματα επινοητικότητας, εφευρετικότητας και στοχευμένης εργασίας!

3ο ΓΕΛ Ξάνθης
Στο φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πολλές αξιόλογες εργασίες ρομποτικής. Το μεράκι και η προσωπική προσπάθεια είναι πηγή έμπνευσης για μας και τους μαθητές μας. Εξαιρετική ήταν επίσης και η οργάνωση και η φιλοξενία. Ευχαριστούμε!

Μειονοτικό Λύκειο Κομοτηνής
Πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση. Έδωσε νέες ιδέες στους μαθητές μας για καινούργιες δημιουργίες. Ευχαριστούμε πολύ!

2ο ΓΕΛ Σερρών
Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας. Συνεχίστε να εμπνέεται τα παιδιά μας.

1ο ΓΕΛ Κιλκίς
Πολύ ενδιαφέρον για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ. Συγχαρητήρια στα νέα και φρέσκα μυαλά για τις καινοτομίες! Πολύ καλή και η διοργάνωση! Η επίσκεψη του σχολείου μας έχει γίνει θεσμός!

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Καβάλας
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια!!! Ενδιαφέροντα εκθέματα. Ευχαριστούμε πολύ για τη θερμή υποδοχή και την ξενάγηση.

2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης
Μπράβο σε όλα τα παιδιά της έκθεσης για τις εργασίες τους. Πολύ καλή δουλειά!

 

Back to Top
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 6ΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Το Επιμελητήριο Καβάλας, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ διοργάνωσαν στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», το έκτο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (www.i2fest.gr) από Σάββατο 17 έως και Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015.
Το φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής διέθετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και στους ανθρώπους της παραγωγής να δουν τις καινοτόμες προτάσεις τους  και όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Οι δράσεις του 6ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που έγιναν στο παραπάνω πλαίσιο ήταν: Την Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11, 20, 21, 22 και 23 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ 4.265 μαθητές από 55 σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι μαθητές απόλυτα προγραμματισμένα και συντεταγμένα παρακολούθησαν ομιλίες με θέματα σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική και τη συνεργατική μάθηση και τον τρόπο να φτιάξουν το δικό τους ρομπότ με λίγα χρήματα. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα περίπτερα με 32 εκθέματα των φοιτητών από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, από 2 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα της πρωτοβάθμιας και ανεξάρτητους εκθέτες, που αφορούσαν σε ρομποτικές κατασκευές, συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή (ενσωματωμένα συστήματα) και εμπορικά πακέτα. Για φέτος το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στον ίδιο εκθεσιακό χώρο ταυτόχρονα την εμπορική έκθεση KAVALAEXPO. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επισκεφτούν τα εκθέματα και οι 10 έως 15 χιλιάδες επισκέπτες της KAVALAEXPO.
Διεξήχθη ένα σεμινάριο 10 ωρών με θέμα τον μικροελεγκτή ARDUINO τα απογεύματα της Πέμπτης και Παρασκευής 22 και 23 Οκτωβρίου. Την Κυριακή 18-10-2015 έγινε μια ημερίδα αναπτυξιακού χαρακτήρα με θέμα: «Η νέα Επιχειρηματικότητα και η σημασία της για την επανεκκίνηση της οικονομίας» με εισηγητές τον Άγγελο Τσατσούλη, πρόεδρο του επιμελητήριου Καβάλας, με θέμα: «Πηγές Χρηματοδότησης Επιχειρήσεων», την Σούζη Μαυρομάτη, Διευθύντρια του επιμελητήριου Καβάλας, με θέμα: Δίκτυο Υποστήριξης ΜΜΕ (Enterprise Europe Network), τον Μεντεκίδη Δημήτρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.», με θέμα: «Οι Παθογένειες της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας και πώς να τις Ξεπεράσουμε» και τον Σαμαρά Χρήστο μηχανικό πληροφορικής και οχημάτων με θέμα: «AUTO-AVANTA μια START UP Επιχείρηση στο Χώρο του Αυτοκινήτου».
Το φεστιβάλ έκλεισε το Σάββατο 24-10-2015 με μια ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και σύγχρονο σχολείο» και  εισηγητές τον Αύγουστο Τσινάκο, Καθηγητή του ΤΕΙ ΑΜΘ, με θέμα: «Σύγχρονες πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης», την Δρ Μαρία Περηφάνου Ερευνήτρια και Διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών έργων στον τομέα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Πύλη της Ανοικτής Εκπαίδευσης: Μια πρόκληση για κάθε σύγχρονο εκπαιδευτικό», τον Γιώργο Παλαιγεωργίου Λέκτορα του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα: «Φυσικές Διεπαφές στην Εκπαίδευση: Δάσκαλοι και μαθητές δημιουργούν έξυπνα εκπαιδευτικά αντικείμενα», την Δρ Κατερίνα Γλέζου, Καθηγήτρια Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού, με θέμα: «Η Logo στην Εκπαίδευση: Μια Κοινότητα Πρακτικής και Μάθησης» και την Ιωάννα Μπακάλη, Μηχανικό Πληροφορικής Συνεργάτη του ΚΤΕ ΑΜΘ, με θέμα: «Εκπαιδευτική Ρομποτική και Συνεργατική Μάθηση» Την ημερίδα ακολούθησε ο απολογισμός των εργασιών του Φεστιβάλ που έγινε από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καθηγητή Δ. Πογαρίδη και η απονομή των βραβείων στις εργασίες εκθέματα, όπως αυτή αποφασίστηκε με μυστική ψηφοφορία του σώματος αξιολόγησης των εργασιών που αποτελούνταν από τους 100 εθελοντές.
Το Φεστιβάλ έκλεισε με ένα εξαίρετο ημίωρο μουσικό πρόγραμμα κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας με τους βραβευμένους μαθητές Χατζούλη Γιάννη, Τζανετάκη Θάνο και Μανωλούδη Φίλιππο. Τις ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή από 16.00 έως και 21.00 έγινε σεμινάριο με θέμα «Ο μικροελεγκτής Arduino» το οποίο παρακολούθησαν φοιτητές και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Το γεγονός που εντυπωσίασε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τους επισκέπτες ήταν η εξαιρετική του οργάνωση και οι 100 εθελοντές φοιτητές και εκπαιδευτικοί που με τη φιλοτιμία, την ευγένειά και την θέλησή τους για προσφορά αποτέλεσαν τον καταλύτη και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων του φεστιβάλ με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Τα παρακάτω 55 σχολεία από 10 νομούς της Μακεδονίας με 4.265 μαθητές επισκέφτηκαν το φεστιβάλ: ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (19 σχολεία, 1845 μαθητές)

 1. 18ο Δημοτικό σχολείο Καβάλας (40)
 2. Μουσικό Σχολείο Καβάλας (50)
 3. 3ο Γυμνάσιο Καβάλας (110)
 4. 4ο Γυμνάσιο Καβάλας (60)
 5. 5ο Γυμνάσιο Καβάλας (60)
 6. 6ο Γυμνάσιο Καβάλας (230)
 7. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας (71)
 8. Γυμνάσιο Καρβάλης (100)
 9. Γυμνάσιο Νικήσιανης (100)
 10. 2ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης (110)
 11. 1o ΓΕΛ Καβάλας (110)
 12. 2ο ΓΕΛ Καβάλας (170)
 13. 5ο ΓΕΛ Καβάλας (85)
 14. 6ο ΓΕΛ Καβάλας (120)
 15. ΓΕΛ Ελευθερούπολης (71)
 16. ΓΕΛ Χρυσούπολης (100)
 17. 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης (80)
 18. ΕΠΑΛ Χρυσούπολης (150)
 19. ΟΑΕΔ Καβάλας (28)

 ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ (9 σχολεία, 647 μαθητές)

 1. 4ο Γυμνάσιο Ξανθης(82)
 2. Γυμνάσιο Ερασμίου (109)
 3. Γυμνάσιο Ν. Ολβίου (30)
 4. 1ο ΓΕΛ Ξανθης(46)
 5. 2ο ΓΕΛ Ξάνθης (100)
 6. 3ο ΓΕΛ Ξάνθης (60)
 7. 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης (40)
 8. 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης (80)
 9. Μειονοτικό Σχολείο (100)

ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ (6 σχολεία, 395 μαθητές)

 1. 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής (130)
 2. 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής (45)
 3. 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής (70)
 4. 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής (60)
 5. ΓΕΛ Αβδηρων(45)
 6. 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής (45)

 ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ (6 σχολεία, 429 μαθητές)

 1. 1ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας (80)
 2. 2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας (80)
 3. 3ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας (39)
 4. 1ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης (130)
 5. 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης (50)
 6. 2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης (50)

 ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ (5 σχολεία, 411 μαθητές)

 1. 2ο Γυμνάσιο Δράμας (120)
 2. 3ο Γυμνάσιο Δράμας (40)
 3. 4ο Γυμνάσιο Δράμας (80)
 4. 5ο Γυμνάσιο Δράμας (90)
 5. 6ο Γυμνάσιο Δράμας (81)

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ (4 σχολεία, 198 μαθητές)

 1. ΓΕΛ Κρύας Βρύσης (40)
 2. ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης (43)
 3. 1ο ΕΠΑΛ Αριδαίας (45)
 4. 2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών (70)

 ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ (3 σχολεία, 140 μαθητές)

 1. 5ο Γυμνάσιο Σερρών (55)
 2. 2ο ΓΕΛ Σερρών (35)
 3. 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Σερρών (50)

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ (1σχολείο, 100 μαθητές)

 1. 1ο ΓΕΛ Κιλκίς (100)

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (1σχολείο, 50 μαθητές)

 1. 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης (50)

ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (1 σχολείο 50 μαθητές)

 1. ΓΕΛ Ορμυλίας (50)

Παρουσιάστηκαν οι παρακάτω 32 εργασίες:

 1. Ρομπότ παρασκευής τσαγιού
 2. Ρομποτικό Ανθρωποειδές Φυσικών Διαστάσεων
 3. Ρομποτικό Χέρι
 4. Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ενέργειας
 5. Ακουστικό Αντίμετρο THELXIOPE
 6. Εκπαιδευτική Ρομποτική
 7. Μελέτη Αυτοματισμών Επιβατηγού Οχήματος Ανάλυση και Εργαστηριακή Εφαρμογή του Anti-locking Braking System
 8. Μελέτη Σύγχρονων Συστημάτων Ταυτοποίησης
 9. Σχεδιασμός Μηχανισμού Κίνησης στο ΧΥ Επίπεδο και Προσομοίωση Κίνησης με τη Βοήθεια Η/Υ.
 10. Ανάπτυξη Συστημάτων Πρόληψης Ατυχημάτων
 11. Ανάπτυξη Κλειστού Συστήματος Ελεγχόμενων Συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, φωτεινότητα, περιεκτικότητα σε οξυγόνο)
 12. Αυτοματισμός Ενεργοποίησης Φωτισμού σε Διαφορετικά Σενάρια και Διαφορετικές Υλοποιήσεις
 13. Ανάπτυξη Αυτοματισμού Διασκέδασης με Raspberry Pi
 14. Ανάπτυξη Σεναρίου Συνεργασίας Σμήνους Ρομπότ (Swarm Robotics)
 15. Μελέτη Κινήσεων Αρθρωτού Βραχίονα. Ανάλυση Κινηματικής και Ανάπτυξη Σεναρίου Εκπαιδευτικής Άσκησης Βραχίονα.
 16. Μελέτη και Πλοήγηση Μη Επανδρωμένο Εναέριου Οχήματος (Unmanned Aerial Vehicle–UAV)
 17. Σχεδιομελέτη και Κατασκευή Παράλληλου Μηχανισμού Τριών Αξόνων Ελευθερίας (3 PRS)
 18. Σχεδιασμός, Μελέτη και Κατασκευή Συστήματος Εγχάραξης με Laser
 19. Δυναμικός Ιστοχώρος Εξέτασης Φοιτητών
 20. Bread on Line (Απομακρυσμένη Διαχείριση Ηλεκτρικής Συσκευής)
 21. Re-compress
 22. Έλεγχος Συστήματος Re-compress
 23. Αυτόματος-πωλητής
 24. Εφαρμογή Android Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής
 25. Κατασκευή και πτήση ιπτάμενης ρομποτικής πλατφόρμας
 26. Σχεδίαση και Ανάπτυξη Συστήματος Ασφάλειας Χώρου
 27. Remote Vehicle Control – R.V.C.
 28. Το Raspberry Pi για ανίχνευση κίνησης
 29. Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Ρομποτικού Βραχίονα
 30. Ρομποτικός Πολύπτερο GEP 4
 31. Ρομποτικό Πολύπτερο GEP8 – HEAVY LIFTER DRONE
 32. Εφαρμογές ARDUINO

Τα βραβεία στα εκθέματα του φεστιβάλ απονεμήθηκαν ως εξής:
Το Ειδικό Βραβείο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αρτιότερη εργασία (έκθεμα) του φεστιβάλ με τίτλο «Ρομποτικό Ανθρωποειδές Φυσικών Διαστάσεων» και δημιουργό τον Δημήτριο Χατζή.
1ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Έλεγχος Αυτοκινήτου από Απόσταση (Remote Vehicle ControlR.V.C)», δημιουργό τον Χαράλαμπο Κιοσίδη και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δρ. Δημήτριο Πογαρίδη.
2ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο: «Ακουστικό Αντίμετρο THELXIOPE» και δημιουργό τον Παναγιώτη Ρίζο.
3ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Ρομπότ Παρασκευής Τσαγιού» και δημιουργό τον Δημήτριο Καλοπίση.
Έπαινοι για τη σημαντική προσφορά τους στο Φεστιβάλ απονεμήθηκαν, με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, στους κ.κ. Κωνσταντίνο Φελαχίδη και Χρήστο Πριονίδη ως εκπροσώπους των εταιρειών «Φούρνοι Φελαχίδη» και «Champion Security» για την συνεχή και αδιάλειπτη χορηγία τους στα φεστιβάλ των τελευταίων πέντε ετών.

Οι εθελοντές συνεργάτες που συμμετείχαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ:

 1. Λυτρίδης Χρήστος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
 2. Βροχίδου Ελένη M.Sc. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
 3. Μπακάλη Ιωάννα, Μηχανικός Πληροφορικής

Την καρδιά του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι 100 εθελοντές φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας και των συμμετεχόντων Ιδρυμάτων.
Με την ευγενική υποστήριξη των:

 1. Δήμου Καβάλας και
 2. Μουσικού σχολείου Καβάλας στις μουσικές δράσεις του Φεστιβάλ.

Στην επιτυχία της προσπάθειας συμμετείχαν σημαντικά με την ευγενική χορηγία τους οι παρακάτω:

 1. Χορηγοί

VODAFONE με τα μπλουζάκια των εθελοντών. Φούρνοι Φελαχίδη, ΝΕΟΓΑΛ, Μεντεσίδης Α.Ε, Supermarket Μασούτης με προϊόντα για τη διατροφή και τους καφέδες των εθελοντών στον εκθεσιακό χώρο. Champion Security μετη νυχτερινή φύλαξη του εκθεσιακού χώρου. «Οίναρον», «Vergina» και «Ξηροί καρποί Freetime», με τα ποτά και τους ξηρούς καρπούς της βραδιάς του γλεντιού των εθελοντών.
Χορηγοί Επικοινωνίας:
Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ράδιο Energy, Χ-Radio, Studio 7, Πρωινή FM, Ράδιο Ενήμερος, ALPHA Radio, στο κόκκινο, Ράδιο Νεάπολις.
Εφημερίδες: Έβδομη, Νέα Εγνατία, Πρωινή, Καθημερινός Τύπος, Ενήμερος, Καβάλα, Νεάπολις
Τηλεοπτικοί σταθμοί: CENER TV, ENA CHANNEL, ΠΡΩΙΝΗ TV, STAR Βόρειας Ελλάδας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. www.i2fest.gr
Οικονομικά στοιχεία του Φεστιβάλ: Ο Προϋπολογισμός 6ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

ΤΕΙ Καβάλας 2.000€
Περιφέρεια ΑΜΘ 2.250
Δήμος Καβάλας 500
Γενικό Σύνολο Δαπανών 4.750

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες απ’ τις καταθέσεις απόψεων στο βιβλίο επισκέψεων των εκπροσώπων των σχολείων και άλλων επισκεπτών: Area Manager Vodafone Πραγματικά μια πολύ αξιόλογη δουλειά από όλες τις ομάδες. Η δημιουργικότητα, η καινοτομία και οι προτάσεις δείχνουν το μέλλον. Πολλά μπράβο σε όλους. Συνεχίστε την αξιόλογη και δημιουργική δουλεία.
1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Ξάνθης Πολύ καλή δουλειά!  Συγχαρητήρια! Πηγή έμπνευσης για όλους μας!
ΕΠΑΛ Χρυσούπολής Τα θερμά μας συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον κύριο Πογαρίδη για την τιμή που μας έκανε ώστε να συμμετέχουμε στο φεστιβάλ. Η όλη εκδήλωση ήταν πάρα πολύ καλή με πρωτότυπες ιδέες, έργα, κατασκευές. Ελπίζουμε αυτός ο θεσμός να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο και να έχει ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση και συμμετοχή τα επόμενα χρόνια. Πήραμε πολλές ιδέες, τα παιδιά το χάρηκαν και ελπίζουμε κάποια από αυτά να γίνουν μαθητές του τμήματός σας τα επόμενα χρόνια. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια προς όλους που μόχθησαν.
Μουσικό Σχολείο Καβάλας Συγχαρητήρια σε όλους!!! Όλοι κάνανε καταπληκτική δουλειά. Θερμά συγχαρητήρια για την σπουδαία διοργάνωση. Συγχαρητήρια!  Άψογη διοργάνωση και πολύ ενδιαφέροντα τα εκθέματα.
ΤΕ.Ι Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά Robotics) Η Καστοριά Robotics θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κύριο Πογαρίδη για την πρόσκληση στο φεστιβάλ βιομηχανικής πληροφορικής με τα εκθέματα “ Re–compress ” και “ Έλεγχος του συστήματος Re–compress ”. Επίσης θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την άψογη διοργάνωση του φεστιβάλ καθώς και την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών.
5ο Γυμνάσιο Σερρών Θερμά συγχαρητήρια σε όλους! Το μέλλον είναι εδώ!!!
Μειονοτικό Λύκειο Ξάνθης Θερμά συγχαρητήρια για τις πρωτοπόρες εργασίες των φοιτητών και λοιπών συντελεστών. Σας ευχαριστούμε για την παρουσίαση.
Γυμνάσιο Ερασμίου Ξάνθης Εντυπωσιακά τα εκθέματα και πολύ χρήσιμα. Μακάρι να βρουν την ανταπόκριση που αξίζουν! Συγχαρητήρια στους φοιτητές. Καλή σταδιοδρομία!
3ο Λύκειο Ξάνθης Σας ευχαριστούμε για τις όμορφες στιγμές που μας χαρίσατε. Τα παιδιά μας γνώρισαν από κοντά εφαρμογές πληροφορικής που θα τους δώσουν το έναυσμα να ασχοληθούν πιο έντονα και σοβαρά με την πληροφορική. Περισσότερο έχει σημασία να δουν από κοντά τις εφαρμογές πάρα να το ακούνε από εμάς θεωρητικά. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη. Ένα μεγάλο μπράβο σε καθηγητές και σπουδαστές! Άψογη οργάνωση και εντυπωσιακά εκθέματα! Please keep it up!
4ο Γυμνάσιο Ξάνθης Θερμά συγχαρητήρια για την καταπληκτική έκθεση σας. Καλή δύναμη για το έργο σας!
6ο Γυμνάσιο Καβάλας Θερμά συγχαρητήρια για την άψογη και άρτια οργανωμένη παρουσίαση και έκθεση των νέων δημιουργημάτων. Κάθε χρόνο μας περιμένει και μια καινούργια έκπληξη στην δημιουργική φαντασία… Σας ευχαριστούμε!
3ο Λύκειο Ξάνθης Εξαιρετική οργάνωση, μεράκι και δημιουργία! Σας ευχαριστούμε για την έμπνευση που μας δώσατε!
Γυμνάσιο Ερασμίου Ξάνθης Καταπληκτικές ιδέες και μπράβο στα παιδιά που μας επέδειξαν τα εκθέματα τους. Μας τα παρουσίασαν και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο της τεχνολογίας. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, εκθέτες και εθελοντές! Καλή δύναμη και έμπνευσης για νέες δημιουργίες!!
Γυμνάσιο Ν. Καρβάλης Κάθε χρόνο όλο και πιο καλή και πιο ενδιαφέρουσα! Συγχαρητήρια!
Λύκειο Ελευθερούπολης Συγχαρητήρια!! Ευχόμαστε το μεράκι και οι ιδέες σας να προτρέψουν και άλλους νέους να ακολουθήσουν τον δικό σας δρόμο.
5ο Γυμνάσιο Καβάλας Τέλεια δουλειά!  Θερμά συγχαρητήρια! Ελπίζω ότι του χρόνου θα δούμε και μαθητές μας!
1ο ΕΠΑ.Λ Χρυσούπολης Συγχαρητήρια!!! Εξαιρετική δουλειά! Μπράβο στους εθελοντές!
4ο Γυμνάσιο Δράμας Ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον. Πολύ καλή προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί. Τα παιδιά έδειξαν πολύ ενδιαφέρον. Απλά οι συνθήκες δεν ήταν τόσο καλές. Είχε πολύ θόρυβο και δεν μπορούσαμε να ακούσουμε καλά ότι μας έλεγαν. Μπράβο στους διοργανωτές και τους εθελοντές.
2ο ΕΠΑ.Λ Αλεξ/πολης Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για όλους μας, μαθητές και συνοδούς καθηγητές. Προσπάθειες σας και αυτήν πρέπει να ενισχύονται και συνεχίζονται. Καλή συνέχεια.
5ο ΓΕΛ Καβάλας Το μεγαλείο της ανθρώπινης δημιουργικότητας και εφευρετικότητας δεν μπορεί παρά να μας συγκινεί αλλά κυρίως να μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον.
Μπαμπαλώνα Ελένη Σύμβουλος Πληροφορικής Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, εκθέτες και εθελοντές για την άψογη και άρτια οργανωμένη παρουσίαση και έκθεση όλων των δημιουργημάτων. Η δημιουργικότητα, η καινοτομία και οι προτάσεις δείχνουν το μέλλον. Συνεχίστε να δημιουργείτε προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης.
2ο ΓΕΛ Ξάνθης Εκπληκτική εμπειρία!!!!! Σίγουρα θα επιστρέψουμε…. Να συνεχίσετε έτσι δυναμικά και δημιουργικά.
4ο Γυμνάσιο Ξάνθης Εντυπωσιακές προσπάθειες χαρισματικών μαθητών, φοιτητών, καθηγητών. Χώρος φιλόξενος, καθαρός, οργανωμένος. Άψογη εξυπηρέτηση. Ο μαθητής Δημήτρης Χατζής 5ου Λυκείου Καβάλας μας εξέπληξε ευχάριστα.
2ο ΕΠΑ.Λ Ξάνθης Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση και η ξενάγηση άψογη. Άκρως εντυπωσιακά τα εκθέματα. Συγχαρητήρια για την όλη οργάνωση. Όλες οι προσπάθειες που κάνατε είναι αξιέπαινες. Γυμνάσιο Νικήσιανης Ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους μαθητές μας. Τα πρωτότυπα δημιουργήματα τους εντυπωσίασαν και αποτελούν έναυσμα για τις δικές τους δημιουργίες στο μέλλον. Ικανοποιητική οργάνωση και ξενάγηση. Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας.
2ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης Συγχαρητήρια για τις καινοτόμες δημιουργίες και για το μεράκι, την αγάπη και τη φαντασία που επενδύθηκαν στην κατασκευή και την προβολή τους! Μια αξέχαστη εμπειρία για όλους, μαθητές και καθηγητές!
3ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας Συγχαρητήρια για όλη τη διοργάνωση! Όλοι οι εθελοντές ξεχώρισαν με τις κατασκευές τους! Υπέροχη δουλειά και πολλές προοπτικές!
1ο Εργαστηριακό Κέντρο Σερρών Ευχαριστούμε όλους τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην παραγωγή αυτού του έργου και ιδιαίτερα τον Καθηγητή κύριο Πογαρίδη για το έργο του. Ευχαριστούμε!!! 2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας Συγχαρητήρια στον ξεναγό μας στον κ. Πογαρίδης και σ’ όλη την ομάδα του ΤΕΙ ΑΜΘ. Πολύ αξιόλογη η προσπάθειά σας.
1Ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας Οι μαθητές ενθουσιασμένοι!!!!! Συγχαρητήρια στον κ. Πογαρίδη, στους κυρίους Παπάζογλου και Λυτρίδη για τις σύντομες και περιεκτικές παρουσιάσεις τους. Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να συμμετέχουμε και στο διαγωνισμό σας.

Back to Top
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 5ΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Το Επιμελητήριο Καβάλας, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ διοργάνωσαν στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», το πέμπτο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (www.i2fest.gr) από Κυριακή 12 έως και Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014.
Το φεστιβάλ Βιομηχανικής της Πληροφορικής διέθετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και στους ανθρώπους της παραγωγής να δουν τις καινοτόμες προτάσεις τους  και όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Οι δράσεις του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που έγιναν στο παραπάνω πλαίσιο ήταν: Την Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 13, 14, 15, 16 και 17 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ πάνω από 3.300 μαθητές από 46 σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι μαθητές απόλυτα προγραμματισμένα και συντεταγμένα παρακολούθησαν ομιλίες με θέματα σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική και τη συνεργατική μάθηση και τον τρόπο να φτιάξουν το δικό τους ρομπότ με λίγα χρήματα. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα περίπτερα με 42 εκθέματα των φοιτητών από 7 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, από 2 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανεξάρτητους εκθέτες, που αφορούσαν σε ρομποτικές κατασκευές, συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή (ενσωματωμένα συστήματα) και εμπορικά πακέτα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής 12, της Τετάρτης 15, της Παρασκευή 17 και του Σαββάτου 18 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν τον εκθεσιακό χώρο και ξεναγήθηκαν στα εκθέματα εκατοντάδες πολίτες. Διεξήχθη ένα σεμινάριο 10 ωρών με θέμα τα ενσωματωμένα συστήματα τον μικροελεγκτή ARDUINO τα απογεύματα της Δευτέρας, Τρίτης, Πέμπτης και Παρασκευής 13,14,16 και 17 Οκτωβρίου. Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε στο αμφιθέατρο του εκθεσιακού κέντρου ενημέρωση από ανθρώπους της Vodafone για τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία και τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας των αποφοίτων του τμήματος μηχανικών πληροφορικής στην εν λόγω εταιρεία.
Έγιναν δύο ημερίδες αφιερωμένες στην «Καινοτομία και την επιχειρηματικότητα». Την πρώτη ημερίδα, που έγινε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, άνοιξε η δήμαρχος της Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, που με την ολιγόλεπτη ομιλία της κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν: Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Σουκουλιάς με θέμα: «Στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης (Smart specialization) στην ΑΜΘ» Ο Καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής του URENIO κ. Νικόλαος Κομνηνός με θέμα: “Στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης και ανάπτυξη καινοτομίας στην περίοδο 2014-2020” Η ημερίδα έκλεισε με ημίωρο κλασικό μουσικό πρόγραμμα από τις καθηγήτριες του μουσικού σχολείου Καβάλας κ. Χρυσούλα Μίσχου (βιολί) και κ. Σοφία Παλαιολόγου (πιάνο).
Τη δεύτερη ημερίδα που έγινε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν: Ο Καθηγητής οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτριος Γκρίτζαλης με θέμα: «Έξυπνα Αυτοκίνητα: Καινοτομίες για περισσότερη ιδιωτικότητα». Ο αντιπρόεδρος επιμελητηρίου Καβάλας κ. Ιωάννης Παναγιωτίδης με θέμα: «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα, θεωρία και πράξη».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος με θέμα: «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα και ο ρόλος του νέου ΕΣΠΑ». Ο επικεφαλής πολιτικού κινήματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης με θέμα: «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα» Έγινε ο απολογισμός των εργασιών του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καθηγητή Δ. Πογαρίδη και η απονομή των βραβείων στις εργασίες εκθέματα, όπως αυτή αποφασίστηκε με μυστική ψηφοφορία του σώματος αξιολόγησης των εργασιών που αποτελούνταν από τους 100 εθελοντές. Το Φεστιβάλ έκλεισε με ένα εξαίρετο ημίωρο μουσικό πρόγραμμα της ορχήστρας των πνευστών του Μουσικού Σχολείου Καβάλας υπό την επιμέλεια και διεύθυνση της καθηγήτριας κ. Νανόρα Κυρακής.
Τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 18.00 έως και 21.00 έγινε σεμινάριο με θέμα «Κατασκευάζω το πρώτο μου Ρομπότ – Ο μικροελεγκτής Arduino» το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα. Την Παρασκευή το απόγευμα η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας VODAFONE παρουσίασε στους εθελοντές τις δράσεις της εταιρείας και τις ευκαιρίες απασχόλησης των αποφοίτων του Τμήματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.
Το γεγονός που εντυπωσίασε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τους επισκέπτες ήταν η εξαιρετική του οργάνωση και οι 100 εθελοντές φοιτητές και εκπαιδευτικοί που με τη φιλοτιμία, την ευγένειά και την θέλησή τους για προσφορά αποτέλεσαν τον καταλύτη και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων του φεστιβάλ με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Τα παρακάτω 46 σχολεία από 8 νομούς της Μακεδονίας με πάνω από 3.300 μαθητές επισκέφτηκαν το φεστιβάλ:
ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (22 σχολεία, 1829 μαθητές)
18ο Δημοτικό σχολείο Καβάλας (40) Δημοτικό σχολείο Ελευθερούπολης (60) Δημοτικό σχολείο Ν. Καρβάλης (65) Ειδικό σχολείο Ν. Καρβάλης (35) Μουσικό σχολείο  Καβάλας(80) 2ο Γυμνάσιο Καβάλας (64) 3ο Γυμνάσιο Καβάλας (110) 4ο Γυμνάσιο Καβάλας (90) 5ο Γυμνάσιο Καβάλας (50) 6ο Γυμνάσιο Καβάλας (240) 7ο Γυμνάσιο Καβάλας (78) Γυμνάσιο Καρβάλης (95) Γυμνάσιο Κεραμωτής (100) 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας (55) 1o ΓΕΛ Καβάλας (120) 2ο ΓΕΛ Καβάλας (120) 3ο ΓΕΛ Καβάλας (105) 5ο ΓΕΛ Καβάλας (80) 6ο ΓΕΛ Καβάλας (120) ΓΕΛ Χρυσούπολης (97) ΕΠΑΛ Χρυσούπολης (90) Εσπερινό ΕΠΑΛ Καβάλας (35)
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ (6 σχολεία, 388 μαθητές)
1ο Γυμν Κομοτηνής (100) 3ο Γυμν Κομοτηνής (110) 4ο Γυμν Κομοτηνής (50) Γυμν Οργάνης (15) 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής (28) 3ο Λυκ Κομοτηνής (85)
ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ (5 σχολεία, 221 μαθητές)
Γυμν Σμίνθης (50) 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης (45) Εσπερινό ΕΠΑΛ Ξάνθης (35) 2ο Λύκ Ξάνθης (51) Λύκ Ιάσμου (40)
ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ (3 σχολεία, 124 μαθητές)
Γυμν Νευρκοκοπίου (40) Γυμν Προσοτσάνης (60) ΓΕΛ Νευροκοπίου (24)
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ (5 σχολεία, 314 μαθητές)
1ο Γυμν Ορεστιάδας (75) 3ο Γυμν Ορεστιάδας (49) Γυμν Σουφλίου (55) 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Αλεξανδρούπολης (80) 3ο Λυκ Αλεξανδρούπολης (55)
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ (2 σχολεία, 87 μαθητές)
ΕΠΑΛ Σερρών (45) Γυμν Νέου Σκοπού (42)
ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ (2 σχολεία, 110 μαθητές)
2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών (60) ΕΠΑΛ Αριδαίας (50)
ΝΟΜΙΣ ΚΙΛΚΙΣ (1σχολείο, 100 μαθητές)
1ο ΓΕΛ Κιλκίς (100)

Παρουσιάστηκαν οι παρακάτω 42 εργασίες από 7 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, 2 σχολεία της δευτεροβάθμιας και 3 ανεξάρτητους εκθέτες: ΤΕΙ Καβάλας (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής)

 1. MyGreenHouse-Το έξυπνο θερμοκήπιο
 2. PLP-Εφαρμογή ANDROID για εκπαιδευτικούς σκοπούς
 3. Poster Έξυπνη Τορπίλη ST14
 4. Remote Vehicle Control – R.V.C.
 5. Teacher assistant
 6. Απομακρυσμένη Παρακολούθηση Κατάστασης Παραλίας-Beach Remote Monitoring
 7. Αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής κεριών
 8. Έλεγχοςεισόδου με τη βοήθεια προσώπου και δακτυλικού αποτυπώματος
 9. Έξυπνο κινούμενο ξυπνητήρι αποφυγής εμποδίων ξυπνητήρι
 10. ΕΡΠΥΣΤΡΙΟΦΟΡΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ
 11. Ηλεκτρονικό supermarket
 12. Λογισμικό προσομοίωσης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων
 13. Όχημα που ακολουθεί μια γραμμή
 14. Σύστημα Ελέγχου Θερμοκηπίου
 15. Σύστημα καταμέτρησης επισκεπτών σε έκθεση
 16. Το εχθρικό νησί-Τρισδιάστατο διαδραστικό παιχνίδι δράσης
 17. Φωνητική διαχείριση βαθμολογίας
 18. Ασύρματος έλεγχος ηλεκτρικού οχήματος με τη βοήθεια της κίνησης του χεριού

Πολυτεχνείο Ξάνθης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ)

 1. Arduino-iPhone e-Health Sensor Platform
 2. Technical cost evaluation of solar heating systems in Greece
 3. Ανάπτυξη συστήματος ελέγχου σιδηροδρόμου
 4. Απομεμακρυσμένη διαχείριση και έλεγχος οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (mi-home)
 5. Έλεγχος ρομποτικού βραχίονα με χρήση προηγμένων αλληλεπιδράσεων
 6. Μηχανουρονικό σύστημα ασφαλείας ανοιχτού χώρου με χρήση ασύρματου δικτύου αισθητήρων (ΑΔΑ)
 7. Σύστημα μετρήσεων υγρασίας (αέρος), θερμοκρασίας, επαφής, δονήσεων και επιτάχυνσης με Arduino Mega
 8. Σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή εκτυπωτή 3D τεχνολογίας DLP-SLA
 9. Σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή εκτυπωτή 3D τεχνολογίας FDM (Fused Deposition Modeling)

ΤΕΙ Πειραιά (Τμήμα Αυτοματισμού)

 1. Drone – Η βοήθεια από ψηλά
 2. RIBS – Remote Integrated Barbecue System
 3. RoboGuard – Όχημα Φύλακας με Δυνατότητες Τηλεχειρισμού
 4. Εκπαιδευτική Μονάδα Καινοτομίας Φοιτητών

Ανοιχτό πανεπιστήμιο

 1. Εφαρμογή καταγραφής διαδρομής και πλοήγησης

ΤΕΙ Στερεά Ελλάδας (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής)

 1. Εκπαιδευτική μακέτα «Το πρώτο μου ρομποτικό όχημα»
 2. Εκπαιδευτική διαδραστική μακέτα γνωριμίας με το Arduino.
 3. Σύστημα ανίχνευσης πτώσεων ηλικιωμένων με δίκτυο αισθητήρων.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Φυσικής) 36. Αυτόνομος εξωσκελετός για τεχνητή υποβοήθηση του ανθρώπινου αντιβραχίου ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής)

 1. Αυτόνομο όχημα καθοδηγούμενο από GPS

ΕΠΑΛ Χρυσούπολης

 1. Υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ενέργειας

6ο Γυμνάσιο Καβάλας

 1. Οικιακός εκτυπωτής τρισδιάστατων αντικειμένων

Ανεξάρτητοι εκθέτες

 1. AUTO AVANTA
 2. AUTOSYNERGIO
 3. Robot Πειρατής

Τα βραβεία στα εκθέματα του φεστιβάλ απονεμήθηκαν ως εξής:
Το Ειδικό Βραβείο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αρτιότερη εργασία (έκθεμα) του φεστιβάλ με τίτλο «Έξυπνη Τορπίλη ST14 (Smart Torpedo 2014)», δημιουργούς τους Παναγιώτη Ρίζο και Νικολέτα Μιχαηλίδου και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ Δρ. Δημήτριο Πογαρίδη.
 1ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Ασύρματος Έλεγχος Ηλεκτρικού Οχήματος με την Κίνηση των Δακτύλων (Gesture Controlled Electric Vehicle, δημιουργό τον Δημήτριο Μαργαριτιάδη και επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δρ. Θεόδωρο Παχίδη
2ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο: «Οικιακός Τρισδιάστατος Εκτυπωτής (Home 3D Printer» και δημιουργό τον Δημήτριο Χατζή του Γεωργίου
3ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Αυτόνομο Όχημα Καθοδηγούμενο από GPS (Autonomous Vehicle Driven Through GPSκαι δημιουργό τον Ανδρέα Τσιρογιάννη.

 Έπαινοι για τη σημαντική προσφορά τους στο Φεστιβάλ απονεμήθηκαν, με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, στους κ.κ.:
Σπυρίδωνα Μουρούτσο Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών το Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης ως ελάχιστη τιμή, για την συνεχή υποστήριξη του Φεστιβάλ μέσα από την άοκνη και αδιάλειπτη συμμετοχή του με τις αξιόλογες εργασίες (εκθέματα) των φοιτητών του.
Ελευθέριο Μωϋσιάδη Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως ελάχιστη τιμή, για την συνεχή υποστήριξη του Φεστιβάλ μέσα από την άοκνη και αδιάλειπτη συμμετοχή του με τις αξιόλογες εργασίες (εκθέματα) των φοιτητών του.
Παναγιώτη Παπάζογλου Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κεντρικής Ελλάδας, ως ελάχιστη τιμή, για την συνεχή υποστήριξη του Φεστιβάλ μέσα από την άοκνη, αδιάλειπτη και πολύπλευρη εθελοντική συμμετοχή τους στις δράσεις του Φεστιβάλ.
Όλγα Μάμαλη Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, ως ελάχιστη τιμή, για την συνεχή υποστήριξη του Φεστιβάλ μέσα από την άοκνη και αδιάλειπτη συμμετοχή των καθηγητών και των μαθητών του σχολείου στις μουσικές δράσεις του Φεστιβάλ.
Δημήτριο Χατζή του Γεωργίου ως το νεώτερο (14 ετών) δημιουργό και εκθέτη του Φεστιβάλ με το έκθεμα με τίτλο «Οικιακός Τρισδιάστατος Εκτυπωτής»

Οι συνεργάτες που συμμετείχαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ:

 1. Μωϋσιάδης Ελευθέριος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Καβάλας, Τμ. Μηχ. Πληροφορικής
 2. Καραμπατζάκης Δημήτριος Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών
 3. Τσαλαμάνης Ιωάννης Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός
 4. Λυτρίδης Χρήστος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
 5. Βροχίδου Ελένη M.Sc. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
 6. Μπακάλη Ιωάννα, Μηχανικός Βιομηχανικής Πληροφορικής

Την καρδιά του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι 100 εθελοντές φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας και των συμμετεχόντων Ιδρυμάτων. Με την ευγενική υποστήριξη των:

 1. Δήμου Καβάλας, με την παροχή για 7 μέρες μιας ξύλινης κατασκευής για τη διαφημιστική καμπάνια κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ και οικονομική χορηγία 1.000€.
 2. Μουσικού σχολείου Καβάλας, με το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στην επιτυχία της προσπάθειας συμμετείχαν σημαντικά με την ευγενική χορηγία τους οι παρακάτω:

 1. Χορηγοί

VODAFONE με τα μπλουζάκια των εθελοντών. Φούρνοι Φελαχίδη, ΝΕΟΓΑΛ, ΑΜΒΡΟΣΙΑ (Επισιτιστικές  Επιχειρήσεις), Νερό Ζαγόρι, Supermarket Μασούτης για τη διατροφή και τους καφέδες των εθελοντών στον εκθεσιακό χώρο. Champion Security για τη νυχτερινή φύλαξη του εκθεσιακού χώρου.
Χορηγοί Επικοινωνίας:
Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ράδιο Energy, Χ-Radio, Studio 7, Πρωινή FM, Ράδιο Ενήμερος, ALPHA Radio, στο κόκκινο, Ράδιο Νεάπολις.
Εφημερίδες: Έβδομη, Νέα Εγνατία, Πρωινή, Καθημερινός Τύπος, Ενήμερος, Καβάλα, Νεάπολις
Τηλεοπτικοί σταθμοί: CENER TV, ENA CHANNEL, ΠΡΩΙΝΗ TV, STAR Βόρειας Ελλάδας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. www.i2fest.gr
Ο Οικονομικός Απολογισμός 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

ΤΕΙ Καβάλας 2.991,14€
Περιφέρεια ΑΜΘ 1.948,85€
Δήμος Καβάλας 1.000,00
Γενικό Σύνολο Δαπανών 6.000,00

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες απ’ τις καταθέσεις απόψεων στο βιβλίο επισκέψεων των εκπροσώπων των σχολείων:
1ο ΕΠΑΛ Καβάλας Συγχαρητήρια για την υπέροχη ιδέα να προβληθούν οι καινοτομίες που κατασκευάζουν οι φοιτητές και μαθητές, αποδεικνύοντας έτσι ότι και δουλειά γίνεται και ότι μυαλά υπάρχουν.
1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας, στις εποχές που ζούμε τέτοιες πρωτοβουλίες συγκινούν, ενθαρρύνουν και εμπνέουν. Καλή αντάμωση  του χρόνου. Υ.Γ: Αν έχουν σημασία οι εντυπώσεις που καταγράφονται είναι φιλολόγων!!
4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής Συγχαρητήρια, για άλλη μια χρονιά, έχουμε έρθει για 2η συνεχή χρονιά στο φεστιβάλ και σίγουρα θα προσπαθήσουμε να ξανά έρθουμε. Ευχαριστούμε!
Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καβάλας Εξαιρετική ιδέα διοργάνωσης. Ότι καλύτερο έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια.
18ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας Ότι καλύτερο έχουν δει τα παιδιά μας. Η καλύτερη εκπαιδευτική εκδρομή. Να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
3ο ΓΕΛ Καβάλας Γοητευμένοι και ενθουσιασμένοι από τις εφευρετικές και πρωτοποριακές δημιουργίες. Θαυμασμός για τις υπέροχες κατασκευές και την προνοητική σκέψη. Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους κατασκευαστές και σε όσους συμμετείχαν  στη διοργάνωση αυτή. Υπέροχη παρουσίαση μείναμε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μπράβο στους φοιτητές για τις καινοτόμες κατασκευές τους! Εξαιρετικές τέτοιες διοργανώσεις. Ευχαριστούμε πολύ.
5ο ΓΕΛ Καβαλάς Ομολογουμένως τα εκθέματα ήταν εντυπωσιακά από τους 3D εκτυπωτές στα ιπτάμενα ελικοπτεράκια και με πρακτικές εφαρμογές πραγματικά χρήσιμες. Εύχομαι  τέτοιες εκθέσεις  να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την καινοτομία στον τομέα της τεχνολογίας της χώρας μας. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς.
1ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας Τα εκθέματα μας εντυπωσίασαν και πήραμε πολύτιμες εμπειρίες. Περάσαμε εξαιρετικά, γνωριστήκαμε με τους φοιτητές των τμημάτων. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση του φεστιβάλ. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να σας επισκεφτούμε και στο μέλλον.
ΓΕΛ Χρυσούπολης Για άλλη μια φορά δικαιώνεται η επιλογή μας να επισκεφτούμε την έκθεση σας. Καινοτόμες προτάσεις πραγματικά εντυπωσιακές, αποδεικνύουν τι μπορεί να κάνει η νεολαία μας ακόμα και στις σημερινές πενιχρές οικονομικά μέρες μας. Ελπίζουμε να συνεχίσετε την προσπάθειά σας!
Γυμνάσιο Σμίνθης Ξάνθης Τα εκθέματα της ρομποτικής μας εντυπωσίασαν. Συγχαρητήρια για την αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια σας . Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας και σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσίαση. Η προσπάθεια πολύ αξιόλογη, καθηγητές και φοιτητές είναι αξιέπαινοι. Ελπίζω έστω και ένας μαθητής να αναπτύξει ενδιαφέρον για την επιστήμη και την τεχνολογία με αφορμή τα σημερινά ερεθίσματα. Καλή συνέχεια! Ένα πολύ μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά. Μακάρι να βρεθούν κάποιοι που θα τα στηρίξουν. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ!!!
1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής Συγχαρητήρια για την εξαίρετη προσπάθεια. Η έκθεση ήταν εντυπωσιακή για τους μαθητές για τους περισσότερους από τους οποίους ήταν η πρώτη τους επαφή με την ρομποτική. Ελπίζουμε η προσπάθεια σας να συνεχιστεί και να μπορέσουμε να σας επισκεφτούμε και τις επόμενες χρονιές.
3ο Γυμνάσιο Καβάλας Η έκθεση ήταν πολύ ωραία. Πολύ σημαντική η παρουσία των εθελοντών, οι οποίοι βοήθησαν πολύ. Έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την όλη προσπάθεια : Α) Ο χώρος ήταν πολύ μικρός. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για τα εκθέματα. Β) Οι εθελοντές που παρουσιάζουν τα εκθέματα δεν ακούγονταν. Απαραίτητη είναι η υποστήριξη της κάθε παρουσίασης με κάποιο είδος μικροφώνου. Γ) Υπήρχε πολλή ζέστη με αποτέλεσμα κάποιοι μαθητές να λιποθυμήσουν. Εύχομαι να συνεχίσετε έτσι και να βελτιώνετε τις όποιες αδυναμίες.
1ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης Μας άρεσαν πολύ τα ρομποτικά καλλιτεχνουργήματα!
Μουσικό Σχολείο Καβάλας Πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση και πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση από τον κ. Πογαρίδη και τον κ. Παπάζογλου. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν.
Γυμνάσιο Ν. Σκοπού Σερρών Εκπληκτικές επινοήσεις. Λυπούμαστε για τον πολύ λίγο χρόνο που διαθέσαμε.
1ο ΓΕΛ Καβάλας Μια προσπάθεια εξαιρετική από τους σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας και του Πανεπιστημίου Ξάνθης με εξαιρετική παρουσίαση και πλήρη ενημέρωση από όλους.
ΓΕΛ Ιάσμου Ξάνθης Εξαιρετικές ιδέες και εφευρέσεις! Συγχαρητήρια σε όλους τους νέους επιστήμονες. Ευχόμαστε να γίνει ετήσιος θεσμός αυτό το Φεστιβάλ! Καλή συνέχεια.
1ο ΓΕΛ Κιλκίς Κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο! Σπουδαία προσπάθεια που προσφέρει ερεθίσματα στους νέους. Πολύ εντυπωσιακή η προσπάθεια του 14χρονου μαθητή στον εκτυπωτή 3D.
2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών Εντυπωσιακό και διδακτικό. Πήρα πολλές ιδέες για το σχολείο.
1ο ΕΠΑΛ Αριδαίας Εντυπωσιαστήκαμε από τα εκθέματα, το μεράκι των ανθρώπων και την τεχνολογία σας! Πολλά συγχαρητήρια και ευχή να σας δούμε και του χρόνου.
2ο Λύκειο Ξάνθης Ευχαριστούμε πολύ για την πρωτοβουλία να προβάλλετε τις εργασίες των φοιτητών σας, που έγιναν με τη βοήθειά σας και που μπορούν να δώσουν ερέθισμα σε νεότερα παιδιά να ασχοληθούν με την χρήση και εφαρμογή της Πληροφορικής για την διευκόλυνση της ζωής μας και να λύσει και προβλήματα (ιατρικής φύσης) κινητικότητας και εξυπηρέτησης ανθρώπων με πραγματικά ουσιαστικές ανάγκες. Ελπίζω να έχουν εμπνευστεί κάποιοι από τους μαθητές μας, ώστε να προσφέρουν κοινωνικό έργο.
1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης Πολύ ωραία πρωτοβουλία για την ανάδειξη της δουλειάς των παιδιών, άρτια οργανωμένο, καλή και σωστή πληροφόρηση. Καλή συνέχεια. Όλες οι δημιουργίες ήταν πρωτότυπες και εντυπωσιακές. Συγχαρητήρια στους φοιτητές και στους καθηγητές τους. Καλή συνέχεια και ραντεβού του χρόνου.
3ο ΓΕΛ Κομοτηνής Εξαιρετική δουλειά, εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα μοντέλα, πολύ καλή η παρουσίασή τους από τους φοιτητές, έξυπνες καινοτομίες. Πιστεύω ότι οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν και πήραν αρκετά ερεθίσματα ώστε να ασχοληθούν και οι ίδιοι με την πρακτική χρήση της Πληροφορικής. Πραγματικά ενδιαφέρουσα η δουλειά του μαθητή με τον 3D εκτυπωτή. Μπράβο σε όλους σας. Γυμνάσιο Σουφλίου Σας ευχαριστούμε πολύ για την ξενάγηση και συγχαρητήρια στους δημιουργούς των εκθεμάτων. Μείναμε ενθουσιασμένοι!!!
7ο Γυμνάσιο Καβάλας Εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα η έκθεση. Οι νέοι επιστήμονες με τη φρεσκάδα και τις ιδέες τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, τους έδωσαν ερεθίσματα και τους άφησαν ωραίες εντυπώσεις για τη δουλειά των σχολών ΤΕΙ, Πανεπιστημίων και ΕΠΑΛ.
Μπαμπαλώνα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Α.Μ.Θ. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άριστη οργάνωση και υλοποίηση του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Εξαιρετικές ιδέες και εφευρέσεις. Θαυμάσια ακτίνα ελπίδας για την τεχνολογία, την συνεργασία των ανθρώπων και την εξέλιξη. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές!
ΕΠΑΛ Χρυσούπολης Τα θερμά μας συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον κ. Πογαρίδη για την τιμή που μας έκανε ώστε να συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ. Η όλη εκδήλωση ήταν πάρα πολύ καλή με πρωτότυπες ιδέες, έργα, κατασκευές. Ελπίζουμε αυτός ο θεσμός να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο και να έχει ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση και συμμετοχή τα επόμενα χρόνια. Πήραμε πολλές ιδέες, τα παιδιά το χάρηκαν και ελπίζουμε κάποια από αυτά τα επόμενα χρόνια να γίνουν φοιτητές του Τμήματός σας. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια προς όλους που μόχθησαν.

Back to Top
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 4ΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Tο Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΚΤΕ-ΑΜΘ), το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσαν στους χώρους του Αμφιθεάτρου του ΤΕΙ το 4ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (i2fest2013) από 15 έως 20 Οκτωβρίου 2013. Το Φεστιβάλ σκόπευε να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών της επιδράσεων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή των πολιτών.
Το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής διάθετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον Ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Οι δράσεις του 4ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που έγιναν στο παραπάνω πλαίσιο ήταν: Την Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 15, 16, 17 και 18 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ πάνω από 2.200 μαθητές από 25 σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι μαθητές απόλυτα προγραμματισμένα και συντεταγμένα παρακολούθησαν ομιλίες με θέματα σχετικά με την βιομηχανία της πληροφορικής, τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, τον τρόπο να φτιάξουν το δικό τους ρομπότ με λίγα χρήματα, την εμπειρία Λυκείου της Δράμας προς αυτή την κατεύθυνση και την εκπαιδευτική ρομποτική. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα περίπτερα με 24 εκθέματα των φοιτητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, που αφορούσαν σε ρομποτικές κατασκευές, συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή (ενσωματωμένα συστήματα) και εμπορικά πακέτα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν τον εκθεσιακό χώρο και ξεναγήθηκαν στα εκθέματα εκατοντάδες πολίτες και φοιτητές. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο ημερίδας που συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ ΑΜΘ Δρ. Θεόδωρος Παχίδης, έγινε, από σημαντικούς ανθρώπους του ακαδημαϊκού χώρου, η ανάπτυξη θεμάτων για τις «σύγχρονες τάσεις στη ρομποτική». Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν: Η Καθηγήτρια Ζωή Δουλγέρη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με θέμα «Φυσική Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Ρομπότ». Ο Καθηγητής Βασίλειος Καμπουρλάζος, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Α.Μ.Θ. με θέμα «Γνωσιακή Ρομποτική». Ο Καθηγητής Ιωάννης Λυγούρας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με θέμα «Υποβρύχια Τηλεκατευθυνόμενα Οχήματα». Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνιος Γαστεράτος, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με θέμα «Τεχνητή Όραση σε Κινούμενα Ρομπότ».
Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου συνεχίστηκε η επίσκεψη των πολιτών και των φοιτητών και η ξενάγησή τους στα εκθέματα του εκθεσιακού χώρου. Το απόγευμα της ίδια ημέρας στο πλαίσιο μιας δεύτερης ημερίδας, που συντόνισε ο Καθηγητής Δημήτριος Πογαρίδης Διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναδείχτηκε ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στην ανάπτυξη της χώρας. Τη διαδικασία τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν: Ο Επίκουρος Καθηγητής Παχίδης Θεόδωρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ ο οποίος παρουσίασε τις «Σύγχρονες τάσεις στη ρομποτική». Ο Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Γερομάρκος Γεώργιος, ανέλυσε «το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ρομποτική στην ανάπτυξη». Δυστυχώς ο Καθηγητής Νίκος Κομνηνός, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του URENIO, εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων εγκλωβίστηκε στη Ρώμη και δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη ημερίδα. Υποσχόμαστε ότι η σημαντικότατη εισήγησή του με θέμα «Ο ρόλος των τεχνολογιών ευρείας εφαρμογής στο σχεδιασμό της ανάπτυξης 2014-2020» θα παρουσιαστεί στο χώρο του αμφιθεάτρου του ΤΕΙ με την πρώτη ευκαιρία.
Έγινε ο απολογισμός των εργασιών του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καθηγητή Δ. Πογαρίδη και ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών πλακετών στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, που ήταν εθελοντές συνεργάτες από την αρχή του θεσμού του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, και η απονομή των βραβείων στις αρτιότερες εργασίες, όπως αυτή αποφασίστηκε με μυστική ψηφοφορία του σώματος αξιολόγησης των εργασιών που αποτελούνταν από τους 140 εθελοντές. Τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 17.00 έως και 19.00 έγινε σεμινάριο με θέμα «Κατασκευάζω το πρώτο μου Ρομπότ – Ο μικροελεγκτής Arduino» το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 100 φοιτητές. Την Τετάρτη από 15.00 έως 17.00 παρουσιάστηκε στους καθηγητές φυσικής της δευτεροβάθμιας, από το Δρ. Μαυρομανωλάκη Γεώργιο του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, σε απευθείας σύνδεση με το CERN, το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ.
Την Πέμπτη από 15.00 έως 17.00 έγινε σεμινάριο επιμόρφωσης, από το κ. Βουράκη Στέλιο του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, στους καθηγητές φυσικής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη μεταφορά το λογισμικού HYPATIA στις αίθουσες των σχολείων.
Τη ίδια μέρα από 19.00 έως 21.00 προβλήθηκαν βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους της Δράμας. Το Σάββατο το βράδυ έγινε το καθιερωμένο γλέντι των εθελοντών στο χώρο του εστιατορίου του ΤΕΙ, με μουσική από τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο και μουσικούς απ’ το Μουσικό σχολείο Καβάλας, και άλλους πολλούς και χορούς απ’ τον «Όμιλο Ποντίων Χορευτών Ν. Καβάλας». Την Κυριακή το Φεστιβάλ έκλεισε με ένα εξαίρετο ημίωρο μουσικό πρόγραμμα απ’ το Μουσικό Σχολείο Καβάλας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Το γεγονός που εντυπωσίασε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τους επισκέπτες ήταν η εξαιρετική του οργάνωση και οι πάνω από 140 εθελοντές φοιτητές και εκπαιδευτικοί που με τη φιλοτιμία, την ευγένειά και την θέλησή τους για προσφορά αποτέλεσαν τον καταλύτη και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων του φεστιβάλ με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Τα παρακάτω σχολεία επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ:

 1. 21o Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
 2. 24o Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
 3. 1ο Γυμνάσιο Καβάλας
 4. 2ο Γυμνάσιο Καβάλας
 5. 5ο Γυμνάσιο Καβάλας
 6. 6ο Γυμνάσιο Καβάλας
 7. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας
 8. 2ο Γενικό Λύκειο Καβάλας
 9. 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας
 10. Γενικό Λύκειο Ελευθερούπολης
 11. Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης
 12. Μουσικό Σχολείο Καβάλας
 13. 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας
 14. 4ο ΕΠΑΛ Καβάλας
 15. ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης
 16. ΕΠΑΛ Χρυσούπολης
 17. Γενικό Λύκειο Νευροκοπίου
 18. 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
 19. 4ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
 20. 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης
 21. 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
 22. 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
 23. 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής
 24. 3ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης
 25. 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης

Κατατέθηκαν οι παρακάτω 30 εργασίες:

 1. Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής ενημέρωσης smart TV.
 2. ATeloM
 3. Βιονικό χέρι.
 4. Εκπαιδευτική Ρομποτική
 5. Εκπαιδευτικό σύστημα δυναμικού περιεχομένου
 6. Εκτυπωτής τρισδιάστατων αντικειμένων
 7. Έλεγχος εισόδου με ταυτοποίηση δακτυλίου αποτυπώματος και προσώπου.
 8. Έλεγχος ρομποτικού βραχίονα με χρήση προηγμένων αλληλεπιδράσεων.
 9. Επείγουσα κλήση (emergency call)
 10. iGreenie – Το έξυπνο θερμοκήπιο.
 11. iPowerΑπομακρυσμένο σύστημα ελέγχου ηλεκτρικής ισχύος
 12. IR RFID – Σύστημα ελέγχου πρόσβασης με RFID
 13. iRasberry Pi για embedded εφαρμογές
 14. Juke Box
 15. Κατασκευή πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης στόλου οχημάτων
 16. Μαρία. Το έξυπνο ρομπότ
 17. Μηχανικό υπόγειο περιστρεφόμενο κλειστής διαδρομής πάρκινγκ
 18. Robot Ζαχαροπλαστικής
 19. Σύστημα αναγνώρισης χρώματος
 20. Σύστημα αναπαραγωγής μαγνητοφωνημένων ουρλιαχτών
 21. Σχεδιασμός και υλοποίηση κυκλώματος μέτρησης κατανάλωσης ισχύος
 22. Το περιβάλλον ScalaLab και η διασύνδεσή του στο πλαίσιο της NVIDIA CUBA για την παράλληλη επεξεργασία
 23. Διαδικτυακός έλεγχος ρομποτικής πλατφόρμας
 24. Εφαρμογές Arduino (4 εργασίες).
 25. Εφαρμογές 1ου ΕΠΑΛ Δράμας (τρεις εργασίες, εργασία 1, εργασία 2, εργασία 3)

από τα παρακάτω εκπαιδευτικά Ιδρύματα:

 1. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ.
 2. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
 3. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.
 4. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.
 5. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ηλεκτρονικής.
 6. Η Ελληνική Πύλη Ρομποτικής.
 7. Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 8. 1ο ΕΠΑΛ Δράμας.
 9. Ανεξάρτητοι εκθέτες.

Τα βραβεία στα εκθέματα του φεστιβάλ απονεμήθηκαν ως εξής:
Το Ειδικό Βραβείο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αρτιότερη εργασία (έκθεμα) του φεστιβάλ με τίτλο «Φειδίας-Εκτυπωτής Τρισδιάστατων Αντικειμένων», δημιουργούς τους Σιδηρόπουλο Χαράλαμπο και Ξανθοπούλου Αλίκη και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ Δρ. Δημήτριο Πογαρίδη.
1ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Το Βιονικό Χέρι» και δημιουργό τον Τσιρογιάννη Ανδρέα
2ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «JUKEBOX», δημιουργούς τους Ιωαννίδη Αναστάσιο, Ζαϊμίδη Ιωάννη, Κιτσουκάκη Απόστολο, Κουντριάτσεφ Άλεξ, Παπαδημητρίου Γεώργιο, Πεχλιβανίδη Ευστάθιο, Χατζηόγλου Δημήτριο, και επιβλέποντα τον Επιστημονικό Συνεργάτη  του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Νικολαρόπουλο Ευάγγελο
3ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Robot Ζαχαροπλαστικής» και δημιουργό τον Χριστοδουλίδη Δημήτριο. Οι συνεργάτες που συμμετείχαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ:

 1. Παχίδης Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Καβάλας, Τμ. Βιομηχ. Πληροφορικής
 2. Καραμπατζάκης Δημήτριος Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών
 3. Τσαλαμάνης Ιωάννης Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός
 4. Λυτρίδης Χρήστος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
 5. Βροχίδου Ελένη M.Sc. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
 6. Μπακάλη Ιωάννα, Μηχανικός Βιομηχανικής Πληροφορικής

Την καρδιά του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι πάνω από 140 εθελοντές φοιτητές απ’ όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Καβάλας και των συμμετεχόντων Ιδρυμάτων.
Ο Οικονομικός Απολογισμός 4ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

ΤΕΙ Καβάλας 1.587€
Περιφέρεια ΑΜΘ 3.000
Δήμος Καβάλας 1.000
Γενικό Σύνολο Δαπανών 5.587

Με την ευγενική υποστήριξη των:

 1. Μουσικού σχολείου Καβάλας, με το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στην επιτυχία της προσπάθειας συμμετείχαν σημαντικά με την ευγενική χορηγία τους οι παρακάτω:

 1. Χορηγοί: ΟΤΕ-COSMOTE με τα μπλουζάκια των εθελοντών. Supermarket Μασούτης, Νερό Ζαγόρι, Φούρνοι Φελαχίδη.
 1. Χορηγοί Επικοινωνίας:
  Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ράδιο Energy, Χ-Radio, Studio 7, Πρωινή FM, Ράδιο Ενήμερος, ALPHA Radio.
  Εφημερίδες: Έβδομη, Ενήμερος, Νέα Εγνατία, Έβδομη, Πρωινή, Καθημερινός Τύπος, Ξυράφι, e-Kavala, KWM, Kavala Press.
  Τηλεοπτικοί σταθμοί Καβάλας: CENTER TV, ENA CHANNEL, ΠΡΩΙΝΗ TV.
  Τηλεοπτικοί σταθμοί Δράμας: STAR TV Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. www.i2fest.gr

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες απ’ τις καταθέσεις απόψεων στο βιβλίο επισκέψεων των εκπροσώπων των σχολείων:
5ο Γυμνάσιο Καβάλας Εντυπωσιακό!!! Πολύ καλή προσπάθεια. Συγχαρητήρια! Καλή συνέχεια! Θα ήταν επιθυμητή και μια ενημέρωση στο σχολείο μας για τις υπόλοιπες τάξεις που δεν ήρθαν εδώ.
6ο Γυμνάσιο Καβάλας Άριστη δουλειά! Συνεχίστε στον ωραίο δρόμο. Ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την έκθεση και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Παιδιά με μεράκι, όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνουν. Συγχαρητήρια παιδιά! Τελικά ίσως η Ελλάδα έχει μέλλον και προοπτικές. Διαφωτιστικές, ουσιαστικές και κυρίως πρακτικού περιεχομένου οι ομιλίες ώστε να εξάψουν το ενδιαφέρον των μαθητών.
24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας Εξαιρετική η προσπάθεια! Συγχαρητήρια στους φοιτητές και τους καθηγητές για τα επιτεύγματα που μας παρουσίασαν.
Μουσικό Σχολείο Καβάλας Εντυπωσιακή δουλειά, αμεσότητα στην παρουσίαση! Συγχαρητήρια σε όλους όσους εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες.
1ο ΕΠΑΛ Καβάλας 4ο Φεστιβάλ επιτυχίας. Γόνιμα μυαλά, πρακτικοί άνθρωποί. Η ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδος.
1ο Γυμνάσιο Καβάλας Πολύ καλή προσπάθεια. Έξυπνα εκθέματα. Συγχαρητήρια.
1ο ΓΕΛ Ξάνθης Συγχαρητήρια!!! Πολύ καλή δουλειά! Άψογη οργάνωση, ενδιαφέροντα εκθέματα. Εντυπωσιακή έκθεση. Τεχνολογία που εμπνέει και παροτρύνει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν  και να δημιουργήσουν. Με τέτοια νεανικά μυαλά μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα πολύ καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον! Σας ευχαριστούμε πολύ! Συνεχίστε τον αγώνα σας! Η Ελλάδα σας χρειάζεται! Πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία και τη διοίκηση του ΤΕΙ, για να συνεχιστεί κάθε χρόνο! Για 3η συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας επισκέπτεται την έκθεση σας και για 3η συνεχόμενη χρονιά φεύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευχόμαστε ολόψυχα, να συνεχίσετε με αυτό τον όμορφο τρόπο να εμπνέεται τους μαθητές μας να αναμειχθούν με το μαγικό κόσμο τις τεχνολογίας. Πολλά συγχαρητήρια!»,
7ο Γυμνάσιο Καβάλας Πολύ αξιόλογη έκθεση. Σε τέτοιους καιρούς είναι υπέροχο να βλέπεις τέτοιες εργασίες. Μπράβο στους φοιτητές και στους καθηγητές. Συγχαρητήρια. Όλα ήταν υπέροχα. Συνεχίστε την προσπάθεια παιδιά. Καλή συνέχεια, πάντα επιτυχίες!
3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης Υπάρχουν και αυτοί οι νέοι  με όραμα και δημιουργικότητα. Κάποιοι δεν θέλουν απλώς ούτε να τους ξέρουν. Μας φτιάξατε τη μέρα. Ευχαριστούμε!
2ο ΓΕΛ Καβάλας Εξαιρετικές εργασίες, πολύ αξιόλογη προσπάθεια. Συγχαρητήρια σε όλους! Τι να πρωτοθυμηθώ. το KETCHUP, το IPPOWER, την ανίχνευση CO2, το IGREENY εφαρμογές από εμπνευσμένους φοιτητές και εκπαιδευτικούς με όρεξη και συνέπεια. Πράγμα που αποδεικνύει πως ό,τι αγαπάμε το κάνουμε σωστά. Μια μικρή λοιπόν ελπίδα.
1ο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης Ήταν ιδέες πρωτότυπες και πολύ ωραίες. Συγχαρητήρια. Πάρα πολύ καλές εφαρμογές και εργασίες.
4ου Γυμνάσιο Κομοτηνής «Επιτέλους κάτι παρήγορο για την πατρίδα μας. Σημάδι ότι κάτι γίνεται. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! Συνεχίστε!
ΓΕΛ Νευροκοπίου Για πρώτη φορά φέραμε τα παιδιά να δουν μερικά παραδείγματα του πόσο σπουδαία είναι η πληροφορία στη ζωή μας. Εντυπωσιακή έκθεση!
4ο ΕΠΑΛ Καβάλας Το 4ο Φεστιβάλ αξίζει θερμά συγχαρητήρια για την δυνατότητα που έδωσε στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά την ρομποτική.  Είστε άξιοι επαίνων. Μπράβο σε όλα τα παιδιά για την προσπάθεια τους. Όλα ήταν αξιοθαύμαστα, από τις δημιουργίες μέχρι και τα παιδιά στην υποδοχή.
2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης Εκ μέρους του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης που επισκέφθηκε το Φεστιβάλ με τον Τομέα Πληροφορικής και τους υπεύθυνους καθηγητές του,  τα θερμά μας συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση, τη φιλοξενία και την ξενάγηση στους χώρους του Φεστιβάλ. Ευχόμαστε ο θεσμός να επεκταθεί και να είναι το ίδιο ή και περισσότερο επιτυχημένος τα χρόνια που ακολουθούν. Εις το επανειδείν! Όμορφη και δυναμική προσπάθεια που κινητοποιεί νέους ανθρώπους, αποτελεί κίνητρο για μάθηση και δίνει το στίγμα της καινοτομίας στο ΤΕΙ και την πόλη της Καβάλας 

Back to Top
 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 3ΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (video1) (video2)

Tο Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΚΤΕ-ΑΜΘ), το ΤΕΙ Καβάλας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσαν στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης» το 3ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (i2fest2012) από 17 έως 21 Οκτωβρίου 2012.
Το Φεστιβάλ νέων τεχνολογιών σκόπευε να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών της επιδράσεων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή των πολιτών.
Το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής διάθετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον Ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.
Οι δράσεις του 3ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που έγιναν στο παραπάνω πλαίσιο ήταν: Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 17, 18 και 19 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ 1602 μαθητές Σχολείων. Οι μαθητές απόλυτα προγραμματισμένα και συντεταγμένα παρακολούθησαν ομιλίες με θέματα σχετικά μα την βιομηχανία της πληροφορικής, τις εφαρμογές τεχνολογίας RFID σε συνδυασμό με το διαδίκτυο, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων και την εκπαιδευτική ρομποτική. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα περίπτερα με 42 εκθέματα των φοιτητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, που αφορούσαν σε ρομποτικές κατασκευές, συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή (ενσωματωμένα συστήματα) και εμπορικά πακέτα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν τον εκθεσιακό χώρο και ξεναγήθηκαν στα εκθέματα εκατοντάδες πολίτες. Τα απόγεμα της ίδια ημέρας, στο πλαίσιο ημερίδας που συντόνισε ο Δρ. Κωνσταντίνος Ράντος Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Καβάλας, έγινε ανάπτυξη συζητήσεων από σημαντικούς ανθρώπους του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν:

 • ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ. κ. Βασίλειος Κάτος, που ανέπτυξε το θέμα των απειλών και των πιθανών λύσεων που αφορούν στην ασφάλεια των υποδομών VoIP,
 • ο συντονιστής του προγράμματος κατάρτισης «Αριάδνη», υπεύθυνος της γραμμής βοηθείας υποΣΤΗΡΙΖΩ Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου της Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γεώργιος Κορμάς, που παρουσίασε την τελευταία Ευρωπαϊκή έρευνα για το ασφαλές διαδίκτυο,
 • ο Καθηγητής εφαρμογών το Τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας κ. Βασίλειος Βλάχος, που ανέπτυξε το θέμα της ασφάλειας των δικτυακών εφαρμογών και τη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης,
 • ο Δρ. Αλέξανδρος Παπανικολάου του τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ της Λάρισας, που μίλησε για το μύθο ή την πραγματικότητα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, και την ημερίδα έκλεισε
 • ο κ. Δ. Μιχαλόπουλος απ’ το Τμήμα Εφαρμοσμένης πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της προστασίας ανηλίκων απ’ το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου συνεχίστηκε η επίσκεψη των πολιτών και η ξενάγησή τους στα εκθέματα του εκθεσιακού χώρου. Το απόγευμα της ίδια ημέρας στο πλαίσιο μιας δεύτερης ημερίδας, που συντόνισε ο Δρ. Δημήτριος Πογαρίδης Διευθυντής ΚΤΕ ΑΜΘ, αναδείχτηκε ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα δίκτυα στην ανάπτυξη της χώρας. Τη διαδικασία τίμησαν:

 • Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Αρχέλαος Γρανάς, ο οποίος άνοιξε την ημερίδα κάνοντας μια αναλυτική εισαγωγή στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα δίκτυα στην ανάπτυξη,
 • ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής Κωνσταντίνος Ράντος παρουσίασε ολοκληρωμένα και αναλυτικά το πλαίσιο για το Horizon 2020 και το θέμα των δικτύων της επόμενης γενιάς και των υπηρεσιών που αυτά θα προσφέρουν,
 • Ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής κ. Ι. Αμοιρίδης παρουσίασε σφαιρικά και πολιτικά το θέμα της σημερινής κατάστασης των δικτύων στη χώρα κα ρόλο που αυτά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μελλοντικά στην ανάπτυξη του τόπου.

Η έκπληξη της ημέρας ήταν η, εκτός προγράμματος, ομιλία του σπουδαστή του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής κ. Μακρή Μάνου, ο οποίος εντυπωσίασε με την παρουσίαση της ιδέας για την ανάπτυξη της εφαρμογής «DAYLORD» για έξυπνα τηλέφωνα, που δημιούργησε η ομάδα στην οποία συμμετείχε και πήρε το πρώτο βραβείο στο Startup Weekend του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Οκτώβριο του 2012 (πριν από μια εβδομάδα).

 • Την ημερίδα έκλεισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ΑΜΘ.
 • Ακολούθησε η απονομή των βραβείων όπως αυτή αποφασίστηκε με μυστική ψηφοφορία του σώματος αξιολόγησης των εργασιών που αποτελούνταν απ’ 120 εθελοντές.

Το Φεστιβάλ έκλεισε με ένα εξαίρετο ημίωρο μουσικό πρόγραμμα απ’ το Μουσικό Σχολείο Καβάλας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Το γεγονός που εντυπωσίασε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τους επισκέπτες ήταν η εξαιρετική του οργάνωση και οι πάνω από 120 εθελοντές φοιτητές και εκπαιδευτικοί που με τη φιλοτιμία, την ευγένειά και την θέλησή τους για προσφορά αποτέλεσαν τον καταλύτη και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων του φεστιβάλ με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Τα παρακάτω σχολεία επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ:

 1. Δημοτικό Σχολείο Ν. Καρβάλης
 2. Γυμνάσιο Ν. Καρβάλης
 3. Γυμνάσιο Κεραμωτής
 4. 2ο Γυμνάσιο Καβάλας
 5. 6ο Γυμνάσιο Καβάλας
 6. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας
 7. 8ο (Πρώην Πειραματικό) Γυμνάσιο Καβάλας
 8. Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης
 9. 2ο Γενικό Λύκειο Καβάλας
 10. 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας
 11. 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας
 12. 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
 13. Γενικό Λύκειο Αβδήρων
 14. Γενικό Λύκειο Δοξάτου
 15. 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής
 16. Μουσικό Σχολείο Καβάλας
 17. 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας
 18. ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης
 19. ΕΠΑΛ Χρυσούπολης
 20. 1ο ΕΠΑΛ Δράμας
 21. 1ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας
 22. ΕΠΑΣ Καβάλας
 23. Expertin (Φροντιστήριο Πληροφορικής)

Κατατέθηκαν 43 συνολικά εργασίες απ’ τα παρακάτω εκπαιδευτικά Ιδρύματα:

 1. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, (11 εργασίες).
 2. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, (2 εργασίες).
 3. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας, Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής, (21 εργασίες).
 4. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Τμήμα Ηλεκτρονικής, (2 εργασίες)
 5. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά, Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, (2 εργασίες).
 6. Ανεξάρτητοι Εκθέτες, (1 εργασία).
 7. Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, (2 εργασίες)
 8. 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, (1 εργασία).
 9. 1ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, (1 εργασία).

Τα βραβεία στα εκθέματα του φεστιβάλ απονεμήθηκαν ως εξής:

 1. Στην αρτιότερη εργασία του Φεστιβάλ.

Το Βραβείο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην εργασία με τίτλο «Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ηλεκτρονικής Άρπας» με δημιουργούς τους Κουτρογιάννη Κωνσταντίνο και Τσερέλη Ανδρέα και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής Δρ. Δημήτριο Πογαρίδη.

 1. Στην αρτιότερη διπλωματική-πτυχιακή εργασία

1ο Βραβείο στην εργασία με τίτλο «Μηχανοτρονικό Σύστημα – Robot Μεταφοράς Μικρών Φορτίων», δημιουργό τον Παπακείπη Κωνσταντίνο και επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ. Δρ. Σπυρίδωνα Μουρούτσο.
2ο Βραβείο στην αρτιότερη διπλωματική-πτυχιακή εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Σχεδίαση και Ανάπτυξη συστήματος  ελέγχου ενυδρείου», δημιουργούς τους Γρηγορίου Θωμά και Τζιφόπουλο Δημήτρη, και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας Δρ. Δημήτριο Πογαρίδη.
3ο Βραβείο στην αρτιότερη διπλωματική-πτυχιακή εργασία (έκθεμα) με τίτλο «SmartGreenhouse», δημιουργό τον Γιαννόπουλο Νικόλαο και επιβλέποντα τον Λέκτορα  του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Δρ. Μηνά Δασυγένη.

 1. Στην αρτιότερη εργασία στο πλαίσιο ενός μαθήματος

Βραβείο στην εργασία με τίτλο «Έξυπνο Σπίτι», δημιουργούς τους Αθανασόπουλο Νικόλαο, Αποστόλου Γεώργιο, Δημάκο Αχιλέα–Ελευθέριο, Κωνσταντινίδη Γεώργιο, Μεταξάκη Γεώργιο, Πνευματικού Μαρία, Ταγγοζίδη Παναγιώτη, Τέρπα Δημήτρη, Τσουπάκη Κωνσταντίνο και επιβλέποντα τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής κ. Νικολαρόπουλο Ευάγγελο. Οι συνεργάτες που συμμετείχαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ:

 1. Ράντος Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Καβάλας, Τμ. Βιομηχ. Πληροφορικής
 2. Καραμπατζάκης Δημήτριος Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών
 3. Τσαλαμάνης Ιωάννης Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός
 4. Λυτρίδης Χρήστος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
 5. Βροχίδου Ελένη M.Sc. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
 6. Μπακάλη Ιωάννα, Μηχανικός Βιομηχανικής Πληροφορικής
 7. Παρασχίδου Βάσω Μηχανικός Βιομηχανικής Πληροφορικής

Την καρδιά του Φεστιβάλ αποτελούσαν οι πάνω από 120 εθελοντές φοιτητές απ’ όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Καβάλας και των συμμετεχόντων Ιδρυμάτων.
Ο Προϋπολογισμός 3ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

ΤΕΙ Καβάλας 5.000€
Περιφέρεια ΑΜΘ 3.000
Επιμελητήριο Καβάλας 300
Γενικό Σύνολο Δαπανών 8.300

Υποστηρικτές της προσπάθειας υπήρξαν οι:

 1. Επιμελητήριο Καβάλας, με την ευγενική χορηγία των 300€ και το δανεισμό εξοπλισμού WiFi.
 2. Μουσικό σχολείο Καβάλας, με το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στην επιτυχία της προσπάθειας συμμετείχαν σημαντικά με την ευγενική χορηγία τους οι παρακάτω:

 1. Χορηγοί Τηλεπικοινωνιακής υποδομής: ΟΤΕ-COSMOTE (με τέσσερις γραμμές διαδικτύου στο εκθεσιακό)
 1. Χορηγοί Επικοινωνίας:
  Ραδιοφωνικού σταθμοί: ΕΡΑ δίκτυο Ρ/Σ ΑΜΘ, Ράδιο Energy, Ράδιο Ρασιόπουλον, Χ-Radio, Studio 7, Πρωινή FM, Ράδιο Ενήμερος
  Εφημερίδες: Ενήμερος, Νέα Εγνατία, Έβδομη, Πρωινή, Καθημερινός Τύπος, Ξυράφι, e-Kavala
  Τηλεοπτικοί σταθμοί Εθνικοί: ΕΡΤ3
  Τηλεοπτικοί σταθμοί Καβάλας: CENTER TV, ENA CHANNEL, ΠΡΩΙΝΗ TV
  Τηλεοπτικοί σταθμοί Δράμας: STAR TV
 1. Χορηγοί Λογισμικού Προστασίας Υπολογιστών: PANDA SECURITY  The Cloud Security Company (30 άδειες antivirus), IDEAL (Δοκιμαστικές άδειες ESET 32)
 1. Χορηγοί άλλων υπηρεσιών: CHAMPION SECURITY X. Πριονίδης (φύλαξη του εκθεσιακού – 600E), Φούρνοι Φελλαχίδη (πρωινή αρτοσκευάσματα αξίας 350€ για τους εθελοντές), «Αμβροσία» Επισιτιστικές επιχειρήσεις Α.Ε.(500 σάντουιτς για τους εθελοντές αξίας 500€), Super Market Μασούτης (προϊόντα αξίας 120€), ΝΕΟΓΑΛ (γάλα για το πρωινό των εθελοντών αξίας 200€)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. www.i2fest.gr
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες απ’ τις καταθέσεις απόψεων στο βιβλίο επισκέψεων των εκπροσώπων των σχολείων:
2ο ΓΕΛ Καβάλας Εντυπωσιακές καινοτομίες και ιδέες από μια δυναμική νέα γενιά. Με μια λέξη ΜΠΡΑΒΟ!
1ο ΓΕΛ Ξάνθης Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της έκθεσης, τους εθελοντές, τους φοιτητές και πρωτίστως τους καθηγητές. Εύχομαι η έκθεση να μεγαλώσει και να γίνει και διεθνής! Και πάλι συγχαρητήρια!!
1
ο ΕΠΑΣ Καβάλας Ευχαριστούμε για την θερμή υποδοχή σας, την ενημέρωση, την λαχτάρα να μας δείξετε τα εκθέματά σας… Να είστε πάντα καλά!!!
Μουσικό ΓΕΛ Καβάλας Εμπνευσμένη διοργάνωση, προσεγμένη αισθητική, δροσιά και ενέργεια και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον!! Το απολαύσαμε!!
1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης Εξαιρετική δουλειά, καλή οργάνωση, εκπληκτική παρουσίαση και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Μπράβο!!
ΓΕΛ Χρυσούπολης Εντυπωσιακές παρουσιάσεις, εξαιρετική οργάνωση και ευχάριστο κλίμα. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Θα είμαστε παρόν και του χρόνου. Συγχαρητήρια..
1ο ΕΠΑΛ Δράμας Φανταστικό, δεν το περιμέναμε…
ΓΕΛ Δοξάτου (Δράμας) Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση και τη διάχυση ιδεών και πληροφοριών. Η διοργάνωση ήταν άριστη και οι μαθητές μας οπωσδήποτε ωφελήθηκαν και πλούτισαν πνευματικά. Ίσως κάποιος ή κάποια από αυτά τα παιδιά να πει στο μέλλον ότι η σταδιοδρομία του είχε ως εφαλτήριο αυτό το Φεστιβάλ. Αυτή θα είναι η αδιαμφισβήτητη επιτυχία σας.
8ο Γυμνάσιο Καβάλας Πολύ καλή προσπάθεια. Όλα τα εκθέματα είχαν ενδιαφέρον και ήταν αξιόλογα. Ευχόμαστε το φεστιβάλ να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια για να δίνει την ευκαιρία να αναδεικνύονται οι εργασίες των φοιτητών και των καθηγητών. Επιτέλους να γίνεται και κάτι στην Καβάλα! Συγχαρητήρια.
2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας Συνεχίστε την ανοδική σας πορεία! Κάποιος, επιτέλους, πρέπει να προβάλλει και τις αρετές της νέας γενιάς. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα (που έχει οικονομικά), έχει σημασία η διαδρομή και η ενασχόληση!

Back to Top
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2ΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Tο Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το ΤΕΙ Καβάλας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσε στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης» το 2ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής από 10 έως 13 Νοεμβρίου 2011. Το Φεστιβάλ νέων τεχνολογιών σκόπευε να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών της επιδράσεων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή των πολιτών. Το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής διάθετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον Ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Οι δράσεις του Φεστιβάλ κινήθηκαν σε τρείς βασικούς άξονες: α. Σχολείο-Μαθητές-Γονείς, β. Ακαδημαϊκός χώρος – Επιχειρήσεις και γ. Επιστήμη και Πολιτική. Στην κατηγορία «Σχολείο-Μαθητές-Γονείς» οι άνθρωποι του Φεστιβάλ εργάστηκαν με στόχο να προσφέρουν εκλαϊκευμένη τεχνολογική γνώση στους μαθητές των λυκείων των Π.Ε. Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης, να συνεργαστούν με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό χώρο μάθησης. Οι δράσεις που έγιναν στο παραπάνω πλαίσιο ήταν:

 1. Την Πέμπτη και Παρασκευή 10 και 11 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ πάνω από 1000 μαθητές Λυκείων. Οι μαθητές απόλυτα προγραμματισμένα και συντεταγμένα παρακολούθησαν ομιλίες με θέματα σχετικά μα την βιομηχανία της πληροφορικής, τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, την εκπαίδευση από απόσταση και την εκπαιδευτική ρομποτική και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα 15 περίπτερα μα τα εκθέματα των φοιτητών που αφορούσαν σε ρομποτικές κατασκευές, συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή (ενσωματωμένα συστήματα) και εμπορικά πακέτα.
 2. Παράλληλα τα απογεύματα 5-7μ.μ. παρουσιάστηκε σε γονείς με τα παιδιά τους το εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Στην κατηγορία «Ακαδημαϊκός χώρος – Επιχειρήσεις» δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση του ανοικτού λογισμικού το  Σαββάτο 12 Νοεμβρίου. Το πρωί οι Βασιλειάδου Θάλεια και ο Καζανίδης Ιωάννης, συνεργάτες του ΤΕΙ της Καβάλας Παρουσίασαν Εκπαιδευτικές Εφαρμογές και τα Εργαλεία Moodle και wikis. Ο δάσκαλος Δρ. Κακσμανίδης Ιωάννης παρουσίασε τις Εκπαιδευτικές χρήσεις e-portfolio σε μια εργαστηριακή άσκηση στην εφαρμογή Mahara. Τα απόγεμα της ίδια ημέρας, στο πλαίσιο μιας ημερίδας, έγινε ανάπτυξη συζητήσεων από σημαντικούς ανθρώπους του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου.
Φέτος, το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το ανοιχτό λογισμικό και η εκπαίδευση από απόσταση. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Δημήτριος Σάμσων και ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Δημοσθένης Σταμάτης που αναφέρθηκαν στην εκπαίδευση από απόσταση, ο πρόεδρος του ΕΛΛΑΚ κ. Θεόδωρος  Καρούνος, που αναφέρθηκε στο Ελεύθερο Λογισμικό-Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, ο κ. Ελευθέριος Καρακατσάνης απ’ το Γραφείο Διαμεσολάβησης & Μεταφοράς Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, που μίλησε για την  προσέγγιση της ψηφιακής επικοινωνίας στην ολιστική μέθοδο εκπαίδευσης την υλοποίηση και την εμπειρία χρήσης της, ο κ. Νικόλαος Παπαθανασίου, Συνεργάτης Ι.Π.Ε Τ . του Ε.Κ. «ΑΘΗΝΑ», που μίλησε για την ηλεκτρονική μάθηση στη διοίκηση της συντήρησης, ο Δρ. Βασίλειος Κωστάκης απ’ το P2P Foundation (ίδρυμα για τις ομότιμες εναλλακτικές) που μίλησε για την προσέγγιση ανοικτού κώδικα και την πρωτοβουλία του OLPC και τέλος η κ. Ζαχαρούλα Χαρπαντίδου υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ Τ ΔΔΕ Δράμας, που μίλησε για τη χρήση της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της ΔΔΕ Δράμας. Με την κατηγορία «Επιστήμη και Πολιτική» ολοκληρώθηκε η συνδυαστική προσέγγιση της προσπάθειας μας με την ημερίδα της Κυριακής 13 Νοεμβρίου.
Η πολιτική ζωή του τόπου μας καθορίζει τους κανόνες και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν συζητήσεις για την τεχνολογία πέρα από σύνορα και την ανάπτυξη χωρίς σύνορα. Κύριος ομιλητής ήταν ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου RUTGERS των ΗΠΑ Καθηγητής κ. L. C. Feldman. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Άρης Γιαννακίδης, με τους αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αρχέλαο Γρανά και Κων/νο Παπακοσμά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να συνομιλήσουν με εκπροσώπους επιχειρήσεων, ενώ στις καλύτερες  τεχνολογικές εργασίες απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία. Το γεγονός που εντυπωσίασε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τους επισκέπτες ήταν η εξαιρετική του οργάνωση και οι πάνω από 120 εθελοντές φοιτητές και εκπαιδευτικοί που με τη φιλοτιμία, την ευγένειά και την θέλησή τους για προσφορά αποτέλεσαν τον καταλύτη και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων του φεστιβάλ με το ελάχιστο δυνατό κόστος (περίπου στο 1/2 του εκτιμούμενου αρχικού κόστους).

Τα βραβεία στα εκθέματα του φεστιβάλ απονεμήθηκαν ως εξής:
Στην αρτιότερη εργασία του Φεστιβάλ.
Το Βραβείο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην εργασία με τίτλο «Δημιουργία Πλατφόρμας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με δημιουργούς τους  Ιωάννα Μακάλη και Βάσω Παρασχίδου και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής Δρ. Δημήτριο Πογαρίδη.

Στην αρτιότερη διπλωματική-πτυχιακή εργασία
1ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Σχεδίαση Συστήματος Αποθήκευσης και Ανάκλησης Φαρμάκων σε Φαρμακείο», με δημιουργούς τους Γεώργιο Καρασιώτη, Γεώργιο Σιούλα, Γεωργία Στεργίου, Ευσταθία Στεργίου, και επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής Δρ Δημήτριο Πογαρίδη.
2ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Διαχείριση Πυροσβεστήρων με τη Χρήση RFID», δημιουργό τον Βασίλειο Αγγελόπουλο, και επιβλέποντα τον Συνεργάτη του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας Δρ. Δημήτριο Καραμπατζάκη.
3ο Βραβείο στην εργασία (έκθεμα) με τίτλο «Ηλεκτρονικό Εορτολόγιο σε Android», δημιουργό τον Γεώργιο Γραφιαδέλη, και επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας Δρ. Ελευθέριο Μωϋσιάδη.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. www.i2fest.gr

Back to Top
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 1ΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Tο Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το ΤΕΙ Καβάλας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας διοργάνωσε στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης» το πρώτο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής από 6 έως 9 Μαΐου 2010.Το Φεστιβάλ νέων τεχνολογιών σκόπευε να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών της επιδράσεων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή των πολιτών.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 1ΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής διάθετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον Ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και φυσικά να γνωρίσουν νέα καλλιτεχνικά σχήματα. Οι δράσεις του Φεστιβάλ κινήθηκαν σε τρείς βασικούς άξονες: α. Σχολείο-Μαθητές-Γονείς, β. Ακαδημαϊκός χώρος – Επιχειρήσεις και γ. Πολιτισμός – Πολιτική.
Στην κατηγορία «Σχολείο-Μαθητές-Γονείς» οι άνθρωποι του Φεστιβάλ εργάστηκαν με στόχο να προσφέρουν εκλαϊκευμένη τεχνολογική γνώση στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων των Νομών Καβάλας και Δράμας, να συνεργαστούν με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό χώρο μάθησης και διασκέδασης. Οι δράσεις που έγιναν στο παραπάνω πλαίσιο ήταν:

 1. 1ος διαδικτυακός διαγωνισμός άποψης ο οποίος διήρκεσε 20 μέρες και στον οποίο συμμετείχαν 1516 μαθητές από τα λύκεια Καβάλας και Δράμας. Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και αφορούσε σε ερωτήσεις έκφρασης άποψης για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες και το βαθμό ικανοποιητικής χρήσης τους στην διαδικασία της μάθησης. Θα ακολουθήσει επεξεργασία των απαντήσεων και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν τόσο στο τύπο όσο και στο ΥΠΕΠΘ.
 2. Την Πέμπτη και Παρασκευή 6 και 8 Μαΐου επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ πάνω από 1300 μαθητές Λυκείων. Οι μαθητές απόλυτα προγραμματισμένα και συντεταγμένα παρακολούθησαν ομιλίες με θέματα σχετικά μα την βιομηχανία της πληροφορικής, το διαδίκτυο και την εκπαιδευτική ρομποτική και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα 15 περίπτερα μα τα εκθέματα των φοιτητών που αφορούσαν σε ρομποτικές κατασκευές, συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή (ενσωματωμένα συστήματα), εμπορικά πακέτα και προσομοιωτές. Η επίσκεψη συνοδεύτηκε από νεανικά μουσικά δρώμενα.
 3. Παράλληλα τα απογεύματα 5-7μ.μ. παρουσιάστηκε στους γονείς το «Διαδικτυακό Αλφαβητάρι» για να μπορούν να κατανοούν τη γλώσσα των παιδιών τους αναφορικά με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες.

Στην κατηγορία «Ακαδημαϊκός χώρος – Επιχειρήσεις» δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη συζητήσεων από σημαντικούς ανθρώπους του ακαδημαϊκού και βιομηχανικού χώρου στο πλαίσιο μιας ημερίδας που έγινε το Σάββατο 8 Μαΐου. Φέτος, το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η καινοτομία και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα του τομέα της Μικροηλεκτρονικής και των Ενσωματωμένων Συστημάτων, όπου και παρουσιάστηκαν τα αντιπροσωπευτικότερα παραδείγματα από τον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Καβαλιώτης Καθηγητής κ. Β. Μακιός Γενικός διευθυντής του CORALLIA, ο Καθηγητής κ. Γ. Σταμούλης, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, ο Καθηγητής Σ. Παπαδάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ της Καβάλας, ο Δρ. J. Sanchez, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του Corallia, ο Δρ. Γ. Κουτσογιαννόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Βιομηχανιών Ηλεκτρονικής, κ. Π. Σουκουλιάς, Γενικός Διευθυντής  της ΠΡΙΣΜΑ Ηλεκτρονικά Α.Β.Ε.Ε.,  o Δρ. Δ. Βελένης, Ερευνητής της IMEC Βελγίου, η κ. Παπαϊωάννου και ο κ. Αποστολακόπουλος, της IT & Logistics, STAFF A.E., κ. Α. Τσιγκαλής, της εταιρείας Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί SIEMENS Α.Ε., που ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και παρουσίασαν τις δραστηριότητες το φορέων που εκπροσωπούσαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του εκθεσιακού χώρου.
Με την κατηγορία «Πολιτισμός–Πολιτική» ολοκληρώθηκε η συνδυαστική προσέγγιση της προσπάθειας μας με την ημερίδα της Κυριακής 9 Μαΐου.
Η πολιτική ζωή του τόπου μας καθορίζει τους κανόνες και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν συζητήσεις για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τον ρόλο της Πολιτείας καθώς και στους τρόπους για να οδηγηθούμε σε ένα καινοτόμο μελλοντικό ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό τοπίο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής κ. Γ. Φλωρίδης, πρώην υπουργός και ο κ. E. Καλταπανίδης, πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων Α.Μ.Θ. και πρόεδρος του ομίλου εταιρειών ASCO και ανέπτυξαν τα θέματα «Καινοτομία και ανάπτυξη» και «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα».
Έγιναν παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και τη διαδικασία έκλεισε ο Νομάρχης Καβάλας κ. Θ. Καλλιοντζής. Παράλληλα, μετά το κλείσιμο της έκθεσης τα βράδια της Παρασκευής, Σάββατου και Κυριακής 7-9 Μαΐου, έγιναν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για να δώσουν τη δυνατότητα έκφρασης σε νέους ανθρώπους και να δημιουργήσουν μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να συνομιλήσουν με εκπροσώπους επιχειρήσεων, ενώ στις καλύτερες  τεχνολογικές εργασίες δόθηκαν τιμητικά έπαθλα.
Το γεγονός που εντυπωσίασε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τους επισκέπτες ήταν η εξαιρετική του οργάνωση και οι πάνω από 100 εθελοντές φοιτητές και εκπαιδευτικοί που με τη φιλοτιμία, την ευγένειά και την θέλησή τους για προσφορά αποτέλεσαν τον καταλύτη και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων του φεστιβάλ με το ελάχιστο δυνατό κόστος (περίπου στο 1/10 του εκτιμούμενου κόστους).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. www.i2fest.gr Και κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο από: http://www.i2fest.gr/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=1&Itemid=64
Back to Top